Jongens van 9 en meiden van 16 gebruiken meeste psychische zorg

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie jeugd

Jongens van 9 en meisjes van 16 maken het meest gebruik van geestelijke gezondheidszorg. Dat blijkt uit de bedragen die zij voor zogenoemde ‘tweedelijns GGZ’ hebben gedeclareerd bij de verzekeraars.

Per jongen van 9 jaar oud wordt 468 euro per jaar aan GGZ-zorg gedeclareerd. Dat is een stuk hoger dan het gemiddelde voor alle mannen: 200 euro per jaar. Dat blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws op basis van data van zorgbureau Vektis over 2012.

Bij vrouwen ligt de piek van de kosten later. Voor meisjes van 16 wordt jaarlijks 366 euro per persoon gedeclareerd. Het gemiddelde voor vrouwen is 187 euro per jaar.

ADHD bij jongens, depressie bij meisjes
Hoogleraar psychiatrie Aartjan Beekman ziet een mogelijke verklaring voor het verschil tussen jongens en meisjes. “Het is bekend dat bij jongens stoornissen als autisme en ADHD veel meer voorkomen. Die laten zich eerder zien dan angsten en depressies, die we vaker bij meisjes zien en zich pas rond de puberteit openbaren.”

Toch is Beekman verrast door de verschillen met volwassenen. “Een groot deel van de kosten bij geestelijke gezondheidszorg zit in de opnames. Maar in Nederland nemen wij kinderen eigenlijk nooit op in instellingen. Je zou dus verwachten dat kinderen minder kosten maken dan volwassenen.”

Volgens Beekman is het wel zo dat het bij kinderen langer duurt voordat een diagnose wordt gesteld. Dat kan voor meer kosten zorgen bij het begin van een behandeling. “Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn, maar om daar iets preciezer over te zijn zou je de cijfers nader moeten onderzoeken.”

Dit bericht is 2658 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail