Jim van Os: Schizofrenie bestaat niet

Facebooktwitterlinkedinmail

jim van os

Psychiater Jim van Os wil de term schizofrenie én de klassieke behandeling uitbannen in de komende 5 jaar

Op zaterdag 7 maart gaat SchizofrenieBestaatNiet.nl live. Een nieuwe website van psychiater Jim van Os, die realistische en hoopvolle informatie geeft over psychose. Met meer dan 30 korte video-interviews met mensen die hersteld zijn, psychiaters en psychologen. Hij geeft patiënten en hun omgeving tools (checklists, e-books, apps) om zelf hun toestand te verbeteren. En hij levert informatie om zelf een weg te kunnen vinden in de ggz en om de juiste behandeling te kunnen vragen.

Schizofrenie is een wanhopig makende diagnose – terwijl we inmiddels weten dat 4 van de 5 mensen met een psychose gewoon kunnen herstellen. Omdat een psychose meestal een psychische oorzaak heeft, en geen biomedische, helpen inzicht en therapie de kern van het probleem oplossen. Mits patiënten dat dan wel te horen krijgen – de geestelijke gezondheidszorg en de maatschappij lopen hopeloos achter op de wetenschap.

Van Os is het achterlopen beu en wil zowel de term als de klassieke behandeling uitbannen in de komende 5 jaar.

Van Os’ stelling: schizofrenie bestaat niet. Het is geen chronische hersenziekte, maar een teken dat iemand overbelast is.

Zie ook zijn Tedtalk https://www.youtube.com/watch?v=sE3gxX5CiW0 en zijn boek De DSM-5 voorbij: (http://www.bol.com/nl/p/persoonlijke-diagnostiek-in-een-nieuwe-ggz/9200000026077832/.

Van Os is een invloedrijk psychiater uit Maastricht, die zich al tien jaar inzet voor een andere classificatie van diagnosen in het schizofrenie-spectrum. Onder meer in het handboek voor psychiatrische diagnoses, de DSM.

Pamflet Schizofrenie bestaat niet – 14 uitgangspunten voor goede zorg bij psychose

Schermafbeelding 2015-03-06 om 07.55.24

(Verschijnt als opiniestuk in NRC Handelsblad op 7 maart, mede-ondertekend door voorzitters KNMG (Koninklijke Nederland Medisch genootschap), NVVP (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie) en Trimbos Instituut.)

Website SchizofrenieBestaatNiet.nl

  1. trailer voor de website https://www.youtube.com/watch?v=jItGfQAVqtQ
  2. trailer met het verhaal van Bram, die na 13 jaar alsnog herstelde van ‘schizofrenie’ https://www.youtube.com/watch?v=Hvz1KoznnxI

 

Dit bericht is 8917 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail