Jeugdzorgaanbieders meten en verbeteren

Facebooktwitterlinkedinmail

meten

Vrijwel alle jeugdzorgaanbieders meten de uitkomsten van hun behandelingen en benutten de resultaten om de zorgkwaliteit te verbeteren. Dat blijkt uit een inventariserend onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg dat staatssecretarissen Martin van Rijn van VWS en Fred Teeven van VenJ 23 juli naar de Tweede Kamer stuurden.

Het onderzoek vond plaats bij alle 83 jeugdzorgaanbieders. Twee derde daarvan is aangesloten bij een landelijk netwerk. Twee netwerken hebben een standaard meetinstrument. Alle zestien JeugdzorgPlus-instellingen gebruiken de Monitor JeugdzorgPLUS en de negen justitiële jeugdinrichtingen de Routine Outcome Monitor. Het Samenwerkingsverband Effectieve Jeugdzorg Nederland, waaraan 34 organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp deelnemen, en de niet bij een netwerk aangesloten jeugdzorgaanbieders, hanteren geen standaard methode om behandeluitkomsten te meten.

De inspectie beveelt brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland aan om te stimuleren dat aanbieders van jeugdzorg op een meer gestandaardiseerde wijze de uitkomsten van behandelingen meten.

Bron: Nederlands Jeugd Instituut

Dit bericht is 3152 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail