Jeugdtrauma vergroot kans op angst en depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

 kind_01

15 oktober 2015 – Jeugdtrauma’s, zoals emotionele verwaarlozing of psychologisch, lichamelijk of seksueel misbruik, vergroten het risico op angst of depressie op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek waarop Jacqueline Hovens op 29 oktober promoveert aan de Universiteit Leiden.

Het sterkste verband vond Hovens bij mensen met zowel een angst- als een depressieve stoornis. Hoe vaker emotionele verwaarlozing en misbruik samen voorkwamen, des te sterker was het verband met het ontstaan van angst of depressie. Uit het onderzoek blijkt verder dat emotionele verwaarlozing van alle vormen van jeugdtrauma de belangrijkste voorspeller is voor depressie en angst op latere leeftijd. Opvallend was dat negatieve gebeurtenissen in de kindertijd, zoals het overlijden van een ouder of een echtscheiding, geen rol speelden.

Volgens Hovens moeten hulpverleners in de jeugdhulp standaard screenen op emotionele verwaarlozing en emotioneel misbruik van kinderen, zodat de gevolgen daarvan op latere leeftijd beperkt kunnen worden.

Samenvatting proefschrift  Impact of childhood trauma on depressive and anxiety disorders (Pdf)

Bron: nji.nl / leidenuniv.nl

Dit bericht is 3401 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail

2 reacties

  1. “Opvallend was dat negatieve gebeurtenissen in de kindertijd, zoals het overlijden van een ouder of een echtscheiding, geen rol speelden.” ??
    Ik neem aan dat dit geld voor soepel verlopende scheidingen. Bij vechtscheiding is het gevaar van emotionele verwaarlozing zeker aanwezig. Ouders zijn vaak meer met zichzelf bezig dan met het gevoel van het kind, met als gevolg o.a.(binding)angst en depressie. Het kind is vaak speelbal tussen verschillende partijen. Dit laat zeker sporen na!

Het is niet meer mogelijk te reageren