‘Instellingen voor jeugdzorg in financiële problemen’

Facebooktwitterlinkedinmail

Jeugd-en-gezin3

14 september 2015 – Een aantal instellingen voor jeugdzorg zit in financiële problemen volgens Rob Leensen van accountantskantoor EY. Verscheidene jeugdzorgaanbieders kunnen niet meer voldoen aan de financiële eisen van banken en er wordt voor enkele instellingen gezocht naar een partij die ze wil overnemen, zo meldt de Volkskrant afgelopen zaterdag. 

De oorzaak van de financiële problemen is de decentralisatie van de zorg en de daarmee gepaard gaande bezuinigingen. Veel gemeenten hebben het budget van instellingen voor onder meer de jeugdzorg met tientallen procenten gekort. Leensen: ‘Als die instellingen niet bijtijds het mes hebben gezet in hun vastgoedportefeuille en in hun personeelsbestand, zitten ze dit jaar met grote verliezen.’ Namen wil hij niet noemen.

Het afgelopen jaar bleek voor de zorg in het algemeen een topjaar. EY publiceert al meer dan tien jaar elk jaar de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg en nooit eerder haalde de sector gemiddeld zo’n hoog rendement als in 2014. EY onderzocht de financiële gegevens van 897 instellingen zoals ziekenhuizen, thuiszorginstellingen, instellingen voor GGZ en voor beschermd wonen. Het accountantskantoor kwam uit op een gemiddeld rendement van 2 procent. Ook de financiële slagkracht van de zorgsector nam flink toe (de solvabiliteit steeg van 23,9 procent naar 27,1 procent). Dat het nu beter gaat dan in voorgaande jaren, komt volgens Leensen voor een belangrijk deel door verbetering van het management.

De hoogste rendementen ooit gemeten zeggen overigens niet zo veel, nuanceert Leensen. ‘Het rendement is hoger dan ooit, maar het is nog altijd flinterdun. Als er ook maar een bescheiden tegenvaller is, ben je je hele rendement kwijt. Private investeerders gaan uit van rendementen tot wel 12 procent.’

Instellingen voor beschermd wonen presteerden de afgelopen jaren veruit het best, hoewel het gemiddelde rendement er daalde van 7 procent in 2012 naar 4 procent vorig jaar. Logisch, zegt Leensen. ‘In de zorg komt het beste rendement uit bedden. In de ambulante zorg wordt vaak geld verloren. Die instellingen voor beschermd wonen doen alleen aan wonen, en dus halen ze het beste rendement.’ Maar ook zij zullen door decentralisatie en forse bezuinigingen harde klappen te verduren krijgen.

Bron: volkskrant.nl 

Dit bericht is 849 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail