Inspraakorganen: ‘Vertrek Raad van Toezicht niet slecht voor Rivierduinen’

Facebooktwitterlinkedinmail

Rivierduinen

LEIDEN – De Raad van Toezicht van Rivierduinen die en bloc opstapt en bestuurder en financieel expert Erik Laarhoven die nu toch blijft. De Centrale Cliëntenraad, Familieraad en de Ondernemingsraad reageren desgevraagd positief op de nieuwste ontwikkelingen bij de GGZ-instelling.

Ze zijn uiterst voorzichtig in het kiezen van de juiste woorden, bang een woord verkeerd of te veel te zeggen, zo blijkt uit een telefonische rondgang.

Dinsdagavond maakte Rivierduinen het vertrek van de Raad van Toezicht bekend. ,,Terugtreden is beter voor de continuïteit van Rivierduinen’’, luidde de summiere verklaring. Een driekoppige commissie van wijzen gaat zich bezighouden met de werving en selectie van nieuwe toezichthouders.

Speculeren

Waarom de Raad van Toezicht opstapt, blijft onduidelijk. ,,Ik heb een idee, maar zeg dat niet hardop want het is speculeren’’, zegt Dick de Lange van de Familieraad. OR-voorzitter Johan Stouten ’zegt er te weinig vanaf te weten om er iets over te zeggen’. En Bart Smith, coach van de Centrale Cliëntenraad vindt het niet aan hem om er iets over te zeggen.

Wel geven ze alle drie aan dat het voor Rivierduinen beter is dat de toezichthouders zijn vertrokken. ,,De vorige situatie riep bij ons veel vragen op. We waren wat verbaasd over de stappen van de Raad van Toezicht’’, doelt De Lange op de vertrouwensbreuk die begin november ontstond tussen de toezichthouders en de Raad van Bestuur.

Twee van de drie bestuurders, Laarhoven en Cecile Gijsbers van Wijk, besloten toen per 1 januari op te stappen. De derde bestuurder, Marjolein ten Kroode, heeft nu pas een besluit genomen: ze blijft.

De Familieraad en de OR zijn blij dat Laarhoven toch blijft. Stouten: ,,Laarhoven is een redelijk goede man op financieel gebied. Hij werkt met het idee ’ik doe het voor Rivierduinen’.’’

Zorg

Stouten benadrukt dat, los van de bestuurlijke perikelen, er geen enkel gevaar is voor de continuïteit van de zorg. ,,De zorg is in contracten geregeld. We hebben overal directeuren zitten, die dat allemaal keurig netjes regelen. Natuurlijk gaan we als OR wel kijken wat er is gebeurd in de top. Ik denk dat we er medio januari een standpunt over hebben.’’

Half december komt de OR bovendien met een standpunt over de reductie van honderd fulltime arbeidsplaatsen. ,,Ook dat gaat gewoon door.’’

De bestuurders Laarhoven en Gijsbers van Wijk hadden gisteren geen behoefte te reageren. Ten Kroode is nog afwezig. Globaal zijn 25.000 patiënten, 2000 medewerkers en 500 vrijwilligers uit de Leidse, Alphense en Goudse regio bij de zorg door Rivierduinen betrokken.

In hoeverre de crisis bij de GGZ-instelling invloed heeft op de fusieplannen met Curium-LUMC weet directeur Robert Vermeiren niet. ,,De samenwerking tot nu toe is goed. Ik hoop dat de bestuurlijke perikelen er geen invloed op zullen hebben. Ik heb daar tot nu toe ook geen aanwijzingen voor.’’

Door Marieta Kroft

Bron: leidsdagblad.nl 

Dit bericht is 3436 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail