In winter wordt er meer gegoogled naar psychische aandoeningen

Facebooktwitterlinkedinmail

 winterdepressie

In de koude donkere wintermaanden zoeken mensen op internet  vaker naar psychische aandoeningen zoals eetstoornissen, ADHD, en schizofrenie. Dat is de conclusie  van Amerikaanse onderzoekers, zo lezen we in het Parool.

De Amerikanen maakt gebruik van Google trends, relatief nieuwe manier  om een grote bevolkingsgroepen in Noord-Amerika en Australië te monitoren. Deze onderzoeksmethode is eenvoudig, goedkoop en efficiënt, maar heeft als nadeel dat arme groepen mensen, die geen internetverbinding hebben, niet worden meegeteld.

Ze vergeleken de verschillen tussen de zoekopdrachten in de winter in vergelijking met de zomer.  Naar alle psychische aandoeningen werd in de winter veel vaker gezocht. Het verschil was bij eetstoornissen het grootst namelijk 40 procent meer google zoekopdrachten in de winter. Ook schizofrenie was een veel populairdere zoekterm in de winter.

De onderzoekers denken dat het gebrek aan zonlicht wellicht samenhangt met symptomen van psychische aandoeningen. Bij een winterdepressie is dit verband al aangetoond. Het gebrek aan vitamine D,  gebrek aan omega-3 vetzuren, of een gebrek aan lichaamsbeweging in de winter zouden ook andere aandoeningen kunnen veroorzaken.

Dit bericht is 3141 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail