In Nieuwsuur: de negatieve gevolgen kostendelersnorm

Facebooktwitterlinkedinmail
 kostendelersnorm-klein

22 september 2015 –De uitzending van vrijdag 18 september van Nieuwsuur ging in op de negatieve gevolgen van de kostendelersnorm. Deze norm houdt in dat als er meer mensen in een huis wonen zij op hun uitkering worden gekort. Zij zouden de kosten van het samenwonen kunnen delen.

Het beeld dat daarbij door de regering werd geschapen is van een riant samenwonen door meerdere uitkeringsgerechtigden. De praktijk is anders: een dakloze die bij iemand op de bank mag slapen, wordt nu geweerd omdat men bang is gekort te worden.

In de uitzending vertelt Danny Swinkels. Na jaren van een dakloos bestaan, kreeg hij een slaapplaats aangeboden door zijn vroegere oppas. Vanwege dit samenwonen kan Danny geen uitkering aanvragen bij zijn gemeente (kostendelersnorm) en wordt zijn vroegere oppas gekort op haar huur- en alleenstaande oudertoeslag. Inmiddels heeft zij spijt van haar aanbod, maar ze wil hem niet weer op straat laten leven. Ook Danny wil niet terug naar zijn oude bestaan.

Er zijn meer voorbeelden. Het Landelijk Platform GGz kreeg een melding van een moeder met twee zoons, beide met ggz-problematiek, die nu samen in een huis wonen. Vanwege de kostendelersnorm moet één van de broers het huis uit, omdat ze anders niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Zwartboek kostendelersnorm

De aanleiding voor de uitzending is het aanbieden van een zwartboek door verschillende lokale en regionale cliëntenorganisaties afgelopen maandag in Amsterdam, aan wethouder Vliegtenhart. In dit zwartboek staan verschillende schrijnende verhalen van mensen die door de kostendelersnorm onder druk komen te staan.

Uitzending: Nieuwsuur, vrijdag 18 september vanaf 22.00 uur

Meer informatie

Meer informatie op de website van Nieuwsuur

Bron: platformggz.nl / nos.nl 

Dit bericht is 917 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail