Impact mentale stress op hart verschilt tussen man en vrouw

Facebooktwitterlinkedinmail

stress-verminderen

Het hart- en bloedvatstelsel bij patiënten met een hartkwaal reageert bij mannen anders op mentale stress dan bij vrouwen. De studie van het Amerikaanse Duke Heart Center verschijnt vandaag in het tijdschrift Journal of the American College of Cardiology.

De cardiologen onderzochten 56 vrouwen en 254 mannen met een hartkwaal, die meededen aan een grotere studie naar effecten van het middel escitalopram bij hartkwalen, veroorzaakt of versterkt door mentale stress.

Na het uitvoeren van enkele basistests moesten de deelnemers drie mentaal stressvolle taken uitvoeren. Een hoofdrekentest, een test waarbij een ster nagetekend moest worden via een spiegel (ook wel de spiegel-traceertest genoemd) en een test waarbij woede opgewekt moest worden.Deze drie tests werden gevolgd door een lichamelijke oefening op de loopband.

Gedurende en na zowel de geestelijke als de lichamelijke inspanning werd door middel van echocardiografie de verandering in het hart bekeken. Ook werden bloedmonsters afgenomen en hielden de onderzoekers de bloeddruk en hartslag bij.

Trombose

De cardiologen zagen dat mannen meer veranderingen in bloeddruk en hartslag hadden in reactie op mentale stress, terwijl vrouwen meer last hadden van verminderde bloedtoevoer naar het hart en het samenklonteren van bloedplaatjes, iets wat tot trombose kan leiden. De vrouwen hadden ook meer last van een grotere toename van negatieve emoties en een grotere afname van positieve.

“De relatie tussen mentale stress en hart- en vaatziekten is goed bekend,” zegt een van de onderzoekers, Zainab Samad, “Deze studie toont echter aan dat mentale stress de gezondheid van hart- en bloedvaten van mannen en vrouwen verschillend beïnvloedt, iets wat belangrijk is om te herkennen bij de behandeling van deze aandoeningen.”

De verschillende reacties bij mannen en vrouwen worden sinds enkele jaren beter onderzocht. In Nederland is er sinds 2013 een leerstoel aan de Radboud Universiteit Nijmegen: Cardiologie voor vrouwen.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 3750 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail