IJslands preventiemodel biedt ook in ons land kansen om verslaving bij jeugd te voorkomen

Facebooktwitterlinkedinmail

20 maart 2019 – Een nieuwe factsheet geeft inzicht in het succes en de werkwijze van de IJslandse aanpak om alcohol-, tabak-, en drugsgebruik onder jongeren te voorkomen. Ook benoemt de factsheet welke kansen dit preventiemodel biedt voor Nederland en met welke aspecten rekening moet worden gehouden bij een vertaling de Nederlandse situatie.

De factsheet beschrijft de daling van middelengebruik onder IJslandse jongeren in de laatste twintig jaar en hoe deze ontwikkeling zich verhoudt tot de trends in middelengebruik in Nederland. Ook wordt de IJslandse manier van werken toegelicht, waarbij wordt ingegaan op de beïnvloedbare factoren waar het model zich op richt. Op basis van de wetenschappelijke literatuur wordt de effectiviteit van het IJslandse preventiemodel besproken.

Vergelijking IJsland-Nederland

Naast een beschrijving van het IJslandse preventiemodel, geeft de factsheet inzicht in aspecten die van belang zijn bij de vertaling van dit model naar de Nederlandse situatie. IJsland en Nederland zijn verschillend in populatie en cultuur. Het model kan dus niet één op één overgenomen worden, maar moet worden aangepast aan de Nederlandse situatie.

Het IJslandse preventiemodel in Nederland

Op welke manier het IJslandse preventiemodel kan worden geïmplementeerd in Nederland, onderzoeken het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) in een beleidsvormend leertraject. Aan dit traject, dat loopt van 2018 tot 2021, nemen zes gemeenten deel, namelijk Amersfoort, Hardenberg, samenwerkingsverband Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden), Súdwest-Fryslân, Texel en Urk.

De IJslandse aanpak van middelengebruik onder jongeren<
Kansen van dit preventiemodel voor de Nederlandse situatie · 2019

Meer over dit thema

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 2709 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail