IBA-behandeling een beter antwoord voor mensen met een dwangstoornis?

Facebooktwitterlinkedinmail

7 november 2017 – Dwang is een ernstige ziekte die vaak chronisch verloopt en met veel leed gepaard gaat. Niet alleen voor de patiënten die lijden aan een dwangstoornis, maar ook voor hun omgeving. Een aanvraag voor een onderzoeksubsidie voor een onderzoek naar een nieuwere behandeling van dwangstoornissen (de IBA-methode) van onderzoeker en behandelaar Henny Visser van GGZ Centraal werd goedgekeurd. ZonMw vindt het een zeer relevant project omdat het zich richt op een nieuwe behandeling voor patiënten met een therapieresistente Obsessieve Compulsieve Stoornis.

Er zijn uiteraard behandelingen voor mensen met dwangstoornissen, maar ongeveer 50% knapt niet of niet genoeg op van het huidige totale behandelaanbod, dat meestal bestaat uit cognitieve gedragstherapie (CGT) en farmacotherapie (medicatie). Dat neemt niet weg dat nu bijna de helft van de mensen die CGT en farmacotherapie aangeboden krijgt niet genoeg opknapt. Die 50% wacht dus eigenlijk nog steeds op een beter antwoord!

Wat wordt er onderzocht ? 

Henny Visser: ‘In een van mijn vorige studies hebben we ontdekt dat een nieuwere behandelmethode ook effectief lijkt te zijn, namelijk IBA.’ Uitgangspunt van het IBA-model is dat iemand met dwangklachten een bepaalde toestand vreest zonder dat daar aanleiding toe is in de waarneembare realiteit. Of zelfs terwijl de waarneembare realiteit het tegendeel van de gevreesde toestand bewijst.

‘We willen weten of IBA even effectief is als CGT en of het voor patiënten met gering of ontbrekend realiteitsbesef effectiever is dan CGT. En verder: heeft het een ander werkingsmechanisme dan CGT? Als dat zo is en als we kunnen voorspellen wie het meest van CGT en wie van IBA kan profiteren. Dan zijn we echt een grote stap verder op de weg naar een beter antwoord.’

Hoe gaan jullie dat doen?

‘We hebben 200 mensen met een dwangstoornis in dit onderzoek nodig. Dat is best een grote groep. Daarom is dit onderzoek ook een samenwerkingsonderzoek tussen GGz Centraal, de Vrije Universiteit (Amsterdam) en andere ggz-instellingen. GGz inGeest, Mondriaan Maastricht en GGz Drenthe doen in elk geval mee.

Welke rol krijgen patiënten?

‘Patiënten of ex-patiënten die niet in deze studie behandeld worden, maar bijvoorbeeld opgeknapt zijn van een eerdere behandeling of die lid zijn van een patiëntenvereniging en die het belangrijk vinden een bijdrage te leveren aan onderzoek, gaan taken verrichten om het onderzoek tot een goed eind te brengen en er bekendheid aan te geven. Zij kijken vanuit patiëntenperspectief naar hoe de studie zo patiëntvriendelijk mogelijk ingericht kan worden.’

Lees meer over de IBA-behandeling op de website van GGZ Centraal.

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 4109 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail