Huisarts verwijst kind anders door dan bureau jeugdzorg

Facebooktwitterlinkedinmail

sitefotos_0006_Layer_16

De zorg die Groningse kinderen en jongeren  krijgen is afhankelijk van wie hen doorverwijzen: de huisarts of bureau jeugdzorg. Dat blijkt uit een onderzoek naar kenmerken van jeugdigen en hun ouders in relatie tot de geboden zorg dat de Academische Werkplaats C4Youth deed.

De huisarts verwijst de helft van de kinderen met gedrags- en emotionele problemen door, vooral naar de jeugd-GGZ en de kinder- en jeugdpsychiatrie. Minder dan 10 procent  wordt door de huisarts doorverwezen naar lichtere, psychologische zorg en geen van hen wordt aangemeld bij bureau jeugdzorg of geïndiceerde jeugdzorg. Bureau jeugdzorg verwijst 63 procent door naar de geïndiceerde jeugdzorg, 24 procent naar de jeugd-GGZ en 13 procent naar lichte pedagogische hulp.

Kinderen en jongeren  in de geïndiceerde jeugdzorg en de jeugd-GGZ hebben ongeveer evenveel gedragsmatige en emotionele problemen. In de geïndiceerde jeugdzorg hebben ze vaker te maken met risicokenmerken thuis, zoals armoede, laag opgeleide ouders of een allochtone herkomst.

Bron: nji.nl 

Dit bericht is 3756 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail