Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys in VPRO Zomergasten zondag 30 augustus

Facebooktwitterlinkedinmail

hoogleraar-psychiatrie-300x200
28 augustus 2015 – Damiaan Denys (Wevelgem België, 1965) is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en hoofd van de afdeling psychiatrie van het AMC in Amsterdam. Komende zondag is hij de gast in Zomergasten van de VPRO. Denys studeerde filosofie en geneeskunde in Leuven. 

Hij is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met angst- en dwangstoornissen en verricht baanbrekend werk in de toepassing van diepe hersenstimulatie (DBS, naar het Engels: deep brain stimulation). In het AMC zijn sinds 2005 ongeveer 75 patiënten behandeld met DBS, wereldwijd zo’n vijfhonderd.

Angst is ook een maatschappelijk probleem. Denys vindt dat Nederland een bang land is geworden. Alles willen we onder controle hebben; met procedures en maatregelen denken we ‘gevaren’ te beteugelen. En zo perken we onze vrijheid steeds verder in. Die boodschap draagt hij met overtuiging uit in zijn werk, maar ook in het theater, waar hij zijn publiek voorhoudt dat we in angst onze absolute vrijheid kunnen zien.

De Zomergasten-avond van Damiaan Denys gaat dan ook over angst, vrijheid en controle, en over essentie en onzin van de psychiatrie. Met beelden uit The Silence of the Lambs, van psychologische experimenten uit de vorige eeuw en behandeltechnieken van nu. Met wijze woorden van de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan en met Jacques Brel als lichtend voorbeeld in het theater.

De keuzefilm van Damiaan Denys is Apocalypse Now uit 1979 van Francis Ford Coppola, die laat zien wie de mens echt is als vaste waarden wegvallen.

VPRO Zomergasten:Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys op zondag 30 augustus 20.15 uur op NPO 2 vanaf 20:15 uur

Presentatie: Wilfried de Jong

Meer info: www.vpro.nl/denys

Bron: medicalfacts.nl 

Dit bericht is 2012 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail