Hoogleraar: psychiatrie aan huis schiet tekort

Facebooktwitterlinkedinmail

bemoeizorg

Ook psychiatrische patiënten blijven vaker thuis wonen, maar de hulp die ze daar krijgen, blijft achter. Het risico is daardoor groot dat ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben en er meer overlast komt in woonbuurten.

Dit stelt psychiater Niels Mulder, hoogleraar openbare geestelijke gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit. Hij maakt zich vooral zorgen over mensen die door hun aandoening niemand binnenlaten en iedere hulp weigeren. Vaak hebben zij specialistische geestelijke gezondheidszorg nodig. Mulder is bang dat als gemeenten volgend jaar meer regie krijgen, vaker van dergelijke hulp zal worden afgezien. “De gemeenten willen de zorg zo dicht mogelijk bij de huisarts organiseren omdat dit goedkoper is.”

Financiële prikkel
Vóór 2020 moeten de psychiatrische instellingen eenderde van hun bedden wegdoen en worden mensen korter opgenomen. Dit betekent dat méér hulp aan huis moet worden geleverd. Maar de investering hierin loopt volgens Mulder achter. Volgens de hoogleraar is er ‘weinig enthousiasme’ bij de psychiatrische instellingen. “De financiële prikkel ontbreekt: patiënten in bedden leveren méér geld op van de zorgverzekeraar dan patiënten die thuis wonen.”

Juist omdat patiënten eerder thuis komen, is die hulp extra hard nodig, vindt hij.

Bron: gelderlander.nl

Dit bericht is 3791 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail