Honderden psychiaters boycotten verzekeraars

Facebooktwitterlinkedinmail

25 februari 2017 – Een deel van de psychiaters en psychotherapeuten weigert contracten met zorgverzekeraars af te sluiten. Zij zeggen dat de bemoeienis van de verzekeraars ten koste gaat van de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg, zo meldt de NOS.

De verzekeraars stellen eisen aan de vorm en de duur van de behandelingen. Ook moeten behandelaars vragenlijsten doornemen met patiënten. Op die manier hoopt de verzekeraar inzicht te krijgen in de voortgang van de behandeling.

Niet werkbaar

De metingen van de zorgverzekeraars zijn het grootste probleem, zeg psychologe Hieke Bos, initiatiefnemer van zorgvoorkwaliteit.nu, een website waar zich zo’n 400 ‘contractvrije’ psychiaters en psychotherapeuten hebben geregistreerd. “Het is begrijpelijk dat ze dat willen, maar zij bepalen vervolgens hoe dat gemeten moet worden. Zij stellen aan ons allerlei eisen, dat is voor ons niet werkbaar.”

“Het is niet zo dat wij helemaal geen contracten willen tekenen met zorgverzekeraars, maar ze luisteren niet naar ggz-hulpverleners en dat vinden wij een probleem. Ikzelf heb daarom sinds dit jaar geen contract met zorgverzekeraars.”

Contractvrij

Contractvrije behandelaars hebben dan niet meer te maken met de regels van de verzekeraars. Hun patiënten kunnen achteraf de behandelingen bij hun verzekeraar declareren. Die betaalt dan tot 75 procent van de kosten.

Andere hulpverleners gaan nog verder. Een groep van naar schatting 80 tot 200 behandelaars helpt alleen patiënten die zelf de rekening betalen.

Die behandelaars zetten geen diagnose op de rekening, omdat ze vinden dat dat de privacy van de patiënten schaadt. Een rechter heeft bepaald dat verzekeraars ook die rekeningen deels moet vergoeden, maar dat gebeurt volgens de psychiaters lang niet altijd.

Onverantwoord

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt de handelwijze onverantwoord. De solidariteit van het systeem komt in het geding als niet alle behandelaars inzicht geven in de effectiviteit van hun werk, stellen de verzekeraars.

ZN ontkent dat verzekeraars behandelingen beïnvloeden door het verplicht stellen van vragenlijsten. Gesprekken in de behandelkamer zijn strikt vertrouwelijk, benadrukt Zorgverzekeraars Nederland.

De organisatie zegt dat het wettelijk verplicht is om de kwaliteit van de zorg te controleren. Volgens ZN wil minister Schippers behandelaars die geen contract hebben met verzekeraars ook verplichten om de vragenlijsten te hanteren.

Bron: nos.nl

Dit bericht is 11756 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail