Honderden kinderen met complexe problematiek ‘rondgepompt’ tussen ggz-instellingen

Facebooktwitterlinkedinmail

jeugdzorg

5 juli 2016 – Instellingen weten niet wat ze aan moeten met kinderen met complexe stoornissen, zo meldt de Volkskrant. In Nederland zijn mogelijk honderden kinderen die worden ‘rondgepompt’ tussen jeugdzorg en -ggz-instellingen. Deze kinderen hebben zulke complexe problematiek dat instellingen zich geen raad met hen weten en hen telkens doorschuiven.

Daarover slaan drie directeuren van jeugdzorg- en ggz-instellingen die deze kinderen behandelen alarm. Volgens hen bestaat het probleem met deze kinderen al langer, maar verergert dit door de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten.

De gevolgen van dit ‘rondpompen’  zijn funest, stellen ze: kinderen voelen zich steeds ongewenster, verliezen het vertrouwen en gedragen zich steeds extremer. Zo worden ze gevoeliger voor zelfmoord en voor invloed van buiten, zoals criminaliteit,  prostitutie of radicalisering.

 

Het gaat om kinderen met dubbele of drievoudige diagnoses: zowel psychische als gedragsstoornissen. Instellingen kunnen deze combinatie vaak niet goed aan. Bij geweldsincidenten of zelfmoordpogingen wordt vaak de gelegenheid aangegrepen om het kind door te sturen.

‘Dit worden de duurste patiënten van de toekomst’, zegt directeur Marion van Binsbergen van de Heldringstichting. Volgens haar moeten centra worden opgericht die gespecialiseerd zijn in jongeren met meerdere diagnoses.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt de problemen te herkennen. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zegt samen met hen bezig te zijn de inkoop en plaatsing bij  zeer specialistische zorg beter te coördineren. ‘Dat gaat voor deze bijzondere zorg natuurlijk beter centraal dan via 390 afzonderlijke gemeenten.’ Volgens hem krijgt de VNG geld hiervoor.

Lees het hele artikel in de Volkskrant 

Dit bericht is 3834 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail