Hoe voorkom je een winterdip?

Facebooktwitterlinkedinmail

4 januari 2018 – De winterperiode;  de een wordt er vrolijk van, de ander somber en lusteloos. Psychiater Witte Hoogendijk van het Erasmus MC geeft tips tegen een winterdip.

Daglicht
“Je kunt een dip voor zijn, door te zorgen voor voldoende daglicht. Ga ook op een bewolkte dag vooral in de ochtend minimaal een half uur naar buiten. Je biologische klok in de hersenen krijgt dan een steuntje in de rug om het lichaam te vertellen dat de dag is begonnen.”

Ontmoet anderen
“Spreek op vaste tijden af met vrienden en laat verre Facebook-contacten even voor wat ze zijn. Laat je overigens niet in de maling nemen door de vele ‘happy’ verhalen op sociale media. De echte wereld ziet er vaak anders uit. Persoonlijke contacten en het vaste ritme bevorderen een goede gemoedstoestand.”

Mobiel uit
“Zet je telefoon af en toe eens uit. Het is niet erg om je te laten meesleuren in de dagelijkse stroom van bliepjes in je broekzak, zolang je de regie hebt.”

Depressie
“Een winterdip gaat meestal wel weer over. Maar als sombere buien langer dan twee weken aanhouden en het dagelijks functioneren in de weg zitten, kan er sprake zijn van een depressie en is het raadzaam naar de huisarts te gaan.”

Lichttherapie
“Lichttherapie biedt voor sommige mensen uitkomst. Op dit moment zoeken wij nog deelnemers voor onze ‘Bright up!’-studie naar de effecten van lichttherapie bij zwangeren met depressieve klachten.”

Boek
Hoogendijk schreef met Volkskrant-journaliste Wilma de Rek het boek ‘Van big bang tot burn-out’, waarin hij beschrijft dat veel psychische klachten worden veroorzaakt doordat ons stresssysteem voortdurend aanslaat op een manier waar we niet veel aan hebben en juist tegen ons werkt.

Bron: erasmusmc.nl

Dit bericht is 6568 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail