Hoe spirualiteit en religie ons brein tegen een depressie beschermt

Facebooktwitterlinkedinmail

Mediteren aan zee

Mensen die regelmatig mediteren of bezig zijn met een andere spirituele praktijk blijken vaker een verdikking van de hersenschors te hebben, blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in JAMA Psychiatry. De hersenschors of cortex cerebri is het gebied in de hersenen, waar informatie uit de rest van het lichaam ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd wordt.

Deze ontdekking kan leiden tot nieuwe inzichten over de vraag waarom deze spirituele activiteiten ons tegen depressie kunnen beschermen en vooral ook bij degenen die genetisch voorbestemd zijn om de psychische stoornis te krijgen even goed werken.

Een depressie wordt gekenmerkt door een depressieve stemming en een verlies van interesse in normale activiteiten en relaties . De ziekte treft ongeveer 6,7 % van de Amerikaanse bevolking ouder dan 18 , volgens het National Institute of Mental Health. Volgens het Trimbos instituut heeft van de volwassen Nederlandse bevolking tot 65 jaar heeft 18,7% ooit in het leven met een depressieve stoornis te kampen gehad, heeft bijna een kwart (24,3%) van de vrouwen ooit in het leven een depressieve stoornis gehad, tegenover 13,1% van de mannen. In de afgelopen 12 maanden had 5,2% van de volwassen Nederlandse bevolking tot 65 jaar een depressieve stoornis (mannen 4,1%, vrouwen 6,3%). In totaal hadden ongeveer 546.500 inwoners van Nederland in de afgelopen 12 maanden een depressieve stoornis. Van de westerse wereldbevolking lijdt jaarlijks 4% tot 10% aan depressie, en 15% tot 17% heeft ooit in het leven een depressie gehad. De Nederlandse cijfers wijken daar dus niet veel van af.

Dit is de eerste gepubliceerde studie die onderzocht of er fysiek bewijs is die te koppelen is aan de beschermende effecten van spiritualiteit en religie. In het onderzoek werden 103 volwassenen, geselecteerd op grond van hun familiegeschiedenis gevolgd. Uit het onderzoek en met behulp van magnetic resonance imaging (MRI) bleek een dikkere cortex bij de deelnemers die een groot belang hechten aan religie of spiritualiteit aanwezig te zijn dan bij degenen die dat niet deden. Bovendien bleek er een dunnere cortex aanwezig te zijn bij mensen met een groter risico op een depressie.

De bevindingen toonden aan dat regelmatige kerkgang niet nodig is, maar het sterke persoonlijke belang bij spiritualiteit of religie het meest beschermend is tegen depressie bij mensen met een hoog risico.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, suggereren de resultaten dat spiritualiteit of religie tegen ernstige depressie kan beschermen door het verdikken van de hersenschors en het tegengaan van de corticale verdunning die bij een ernstige ernstige depressie kan optreden.

Bron: jusd1.wordpress.com/  JAMA Psychiatry

Dit bericht is 5546 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail