Hersenrevalidatie van belang voor kwaliteit leven na hartstilstand

Facebooktwitterlinkedinmail

hersengym

24 juli 2015 – De kwaliteit van leven na een hartstilstand kan aanmerkelijk worden verbeterd door aandacht te hebben voor gevolgen voor de hersenen tijdens het herstel. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ gepubliceerd in International Journal of Cardiology.

Een hartstilstand beschadigt niet alleen het hart, maar ook de hersenen. Hierdoor ontstaan problemen met het geheugen en het denkvermogen. Door de inzet van een gespecialiseerd verpleegkundige kunnen mensen onder andere weer eerder hun (werkzame) leven oppakken.

Momenteel overleeft 1 op de 5 mensen een hartstilstand. De helft van de overlevenden krijgt te maken met cognitieve problemen, zoals een verminderd denkvermogen en verslechtering van het geheugen. Er ontstaat schade aan de hersenen doordat deze tijdelijk niet van bloed worden voorzien.

In het nazorgtraject wordt logischerwijs veel aandacht besteed aan de gevolgen voor het hart, maar problemen met het brein worden doorgaans minder goed herkend. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld verstoringen in het denkvermogen, depressie en angst, gedragsveranderingen, maar ook tot moeilijkheden bij terugkeer op het werk en in de sociale omgang.

Verpleegkundige

Uit het onderzoek blijkt dat onder andere het inzetten van een gespecialiseerd verpleegkundige met kennis van zowel neurologie als cardiologie een grote meerwaarde heeft en kan bijdragen om de kwaliteit van leven na een hartstilstand te verbeteren.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 1362 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail