Heb jij last van depressieve klachten? MIND geeft tips

Facebooktwitterlinkedinmail

15 januari 2020 – Het miezert buiten, de dagen zijn somber, koud en grijs. Dit is de tijd van het jaar waarbij sommige mensen last krijgen van een winterdip of winterdepressie. Als je een winterdepressie  hebt, heb je terugkerende depressieve klachten. Je voelt je somber, lusteloos, je kan minder genieten en je slaapt veel. MIND heeft een aantal tips bij depressieve klachten.

Sombere gevoelens verdwijnen vaak vanzelf. Maar het kan zijn dat je je somber blijft voelen. Niemand kan je opvrolijken, niets interesseert je meer. Je voelt je leeg en futloos. Als zo’n sombere bui blijft aanhouden, kan het zijn dat je een depressie hebt. Als je klachten langer dan twee weken duren is het goed om actie te ondernemen. Hoe langer je last van somberheid houdt, hoe erger je klachten kunnen worden. De depressietest van MIND kan je helpen bij het inschatten van de ernst van depressieve klachten.

Tips als je langere tijd somber bent

  • Neem je sombere gevoelens serieus. Denk niet: ‘Er is niks aan de hand’.
  • Praat met je partner, familie en vrienden over je gevoelens.
  • Zoek hulp bij de huisarts. Hij of zij bespreekt met je hoe je je depressieve klachten kunt aanpakken en verwijst je eventueel door. Over de behandeling van depressie hebben hulpverleners onderling afspraken gemaakt. Deze staan in de zogenoemde multidisciplinaire richtlijn.
  • Je kunt ook (anoniem) contact opnemen met MIND Korrelatie voor tips, informatie en doorverwijzing.
  • Zoek informatie over depressie; krijg inzicht in je klachten en wat je eraan kunt doen.
  • Houd regelmaat in je leven. Sta op tijd op, eet op regelmatige tijden en ga op tijd naar bed.
  • Ga elke dag een stuk fietsen of wandelen. Bewegen helpt tegen depressieve gevoelens. Running therapie kan ook helpen.
  • Lees een zelfhulpboek of doe een online zelfhulpcursus.
  • Krijg meer inzicht in de relatie tussen je gedachten, gevoelens en gedrag.
  • Doe ontspanningsoefeningen om meer rust in lichaam en gedachten te krijgen.
  • Blijf mensen opzoeken, zelfs als je er geen zin in hebt.
  • Vraag je af of je zelf oorzaken ziet voor je somberheid. Ben je een dierbaar iemand verloren? Of heb je iets anders erg naars meegemaakt? Probeer te accepteren dat je hier verdrietig over bent en praat erover met mensen in je omgeving, de huisarts of met de hulpverleners van MIND Korrelatie.
  • Je krijgt ook inzicht door het contact met lotgenoten, omdat zij vergelijkbare dingen doormaken (of doorgemaakt hebben). De Depressie Vereniging organiseert door heel Nederland supportgroepen. Een groep bestaat uit mensen die een depressie hebben, of hebben gehad. Zij komen ongeveer één keer per maand bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en te bespreken hoe zij met hun depressie omgaan.

Zie je geen uitweg meer?

Als je erg depressief bent, kun je veel aan de dood denken. Je vindt het leven vaak uitzichtloos, zinloos en ellendig. Ook kun je het gevoel hebben anderen alleen maar tot last te zijn. Mensen die zich zo voelen, besluiten soms een einde te maken aan hun leven. Ze zien dit als enige oplossing om van al hun pijn en problemen af te komen.

Vaak vinden mensen het moeilijk om erover te praten. Het is heel belangrijk om dat wel te doen. Zowel als je zelf aan zelfdoding denkt, als wanneer je iemand kent van wie je vermoedt dat hij of zij aan zelfdoding denkt.

Denk je aan zelfdoding, maak je je zorgen om iemand of ben je nabestaande? Op de website van 113 Zelfmoordpreventie vind je meer informatie. Je kunt hier ook direct en anoniem in contact komen met deskundige vrijwilligers.

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij of iemand in je omgeving te maken met depressie en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Neem direct contact op>>

Dit bericht is 2861 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail