Groot Amerikaans onderzoeksproject moet werking brein in kaart brengen

Facebooktwitterlinkedinmail

hersenen103

De Amerikaanse regering wil de komende tien jaar een grootschalig wetenschappelijk onderzoeksprogramma opzetten in een poging de hersenactiviteiten in het menselijk brein in kaart te brengen. Het programma zou “Brain Activity Map” gaan heten.

Het project voor hersenonderzoek zou uitgevoerd worden door wetenschappers op het gebied van nano- en neurotechnologie van zowel overheidsorganisaties als private onderzoeksinstellingen. Vermoedelijk zal het studieproject miljarden dollars gaan kosten; elk jaar is er 300 miljoen dollar voor begroot. Naar verwachting zal de Obama-regering volgende maand meer inzage geven in de plannen als er begrotingsvoorstellen ingediend worden.

Met het onderzoeksproject willen wetenschappers het succes van het Human Genome Project herhalen, aldus The New York Times. In plaats van het dna moet de werking van het menselijk brein in kaart gebracht gaan worden. Daarmee hopen de wetenschappers niet alleen meer inzicht te krijgen in ziektes als alzheimer, parkinson, schizofrenie en autisme, maar levert het mogelijk ook resultaten op die gebruikt kunnen worden bij onderzoek naar kunstmatige intelligentie.

Wetenschappers denken dat het in kaart brengen van de hersenen mogelijk is dankzij nieuwe technologie, bijvoorbeeld door het inzetten van nanorobots. Het “Brain Activity Map”-project zou daarmee verschillen van een 1 miljard euro kostend Europees project waarbij een simulatie van het brein in een supercomputer moet gaan draaien.

 

Bron: tweakers.net

Dit bericht is 3742 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail