Groeiende angst voor ‘normaal’ gewicht. 4 op de 10 Nederlanders heeft overgewicht

Facebooktwitterlinkedinmail

anor.jpg.crop_display

Een normaal, gezond gewicht is uit de mode. Nederland wordt steeds dikker, maar tegelijkertijd zijn we geobsedeerd door af-vallen, supermodellen en maatje 36. De grote boosdoener is de huidige maatschappij, waarbij alles draait om uiterlijk. Diëtisten en een centrum voor eetstoornissen luiden de noodklok.

Bij Novarum, een kliniek voor eetstoornissen en obesitas, komen vooral steeds meer meisjes en jonge vrouwen met een eetstoornis binnen. In veruit de meeste gevallen is het een gevolg van uit de hand gelopen lijnen. “De druk om aantrekkelijk te zijn, neemt toe. Een grote groep wil daarom afvallen”, stelt Elske van den Berg, hoofd van de kliniek. “Vrijwel alles lijkt tegenwoordig om uiterlijk te draaien. Plastische chirurgie rukt op en met al die gefoto-shopte modellen komt de lat voor veel meiden alleen maar hoger te liggen. Bovendien oordelen mannen vaak keihard over het uiterlijk van vrouwen.”

De angst om aan te komen stijgt, maar tegelijkertijd groeit het aantal mensen met overgewicht. Uit de laatste CBS-cijfers blijkt dat ruim vier op de tien Nederlanders met overgewicht kampen. “Het klinkt misschien vreemd, maar veel mensen worden juist dikker doordat men bang is voor extra kilo’s”, vervolgt Van den Berg van Novarum. “Nederlandse vrouwen zouden met hun bot-, schouder- en heupomvang gemiddeld maat 42 moeten hebben. Omdat ze dat niet willen, proberen ze hun gewicht lange tijd kunstmatig laag te houden. Juist door de worsteling met de wetenschap dat dit niet vol te houden is, slaan ze door.”

Diëtiste Berdien van Wezel, onder meer bekend van het tv-programma Voor Dik en Dun, vreest dat de trend zich de komende jaren zal voortzetten. “De groep met een normaal gewicht, nu nog ruim 50 procent, zal alleen maar kleiner worden. Steeds meer mensen zullen doorslaan naar het ene of het andere uiterste: te dik of te dun.”

Van Wezel baseert dit onder meer op de ervaringen uit haar eigen praktijk. “Als ouders met kinderen op mijn spreekuur komen, zijn zij vaak al haast obsessief bezig met de vraag of hun zoon of dochter te dik is. Daarnaast merk ik dat er bij veel mannen en vrouwen tussen de 35 en 45 jaar paniek ontstaat als ze een beetje overgewicht hebben. Vrijwel iedereen is tegenwoordig gefocust op gewicht. Kijk alleen maar naar de populariteit van de zogenaamde superfoods, eetlustremmers en maaltijdvervangers.”

Ook diëtiste Mara Looij ziet dat de druk van een slank uiterlijk voor problemen zorgt. “Een grote groep stelt totaal onrealistische doelen qua gewicht. Dun zijn wordt door sommigen echt verheerlijkt. Ik spreek regelmatig jonge vrouwen die terug willen naar het postuur van toen ze veertien jaar waren. Maar in de puberteit krijgen de meeste meiden nu eenmaal borsten, bredere heupen en iets vollere billen.”

Onrealistische doelen leiden volgens Looij vaak tot ongezond lijngedrag. Tegelijkertijd stelt ze dat er mensen zijn die juist te veel gaan eten omdat ze niet kunnen voldoen aan alle verwachtingen. “Van jongs af aan ligt er al grote druk op kinderen. Veel mensen hebben het gevoel dat ze de intelligentste, leukste en mooiste moeten zijn. Als dat niet lukt, zoeken ze soms hun heil in overmatig eten of extreem lijnen.”

Zelfacceptatie is het allerbelangrijkste, benadrukt Looij. “Het heeft geen zin om jezelf te vergelijken met iemand met een heel andere bouw. Het ene lichaam is het andere niet. Pas als mensen dat accepteren, kunnen we effectief werken aan een oplossing van het probleem.”

Volgens Van den Berg van Novarum kan het helpen om kinderen al op de lagere school te leren dat niet alles om schoonheid draait. “We moeten ze zelfvertrouwen geven door te laten zien dat andere zaken ook belangrijk zijn. Maar het kost tijd om dat besef te laten doordringen.”

Diëtiste Van Wezel vindt dat er rolmodellen moeten opstaan. “Bekende Nederlanders met zelfvertrouwen, maar zonder maatje 36, zouden kunnen vertellen over het belang van een goed eetpatroon. Mogelijk kunnen zij iets betekenen voor onzekere mensen die al dan niet terecht worstelen met hun gewicht.”

Bron: spitsnieuws.nl 

Dit bericht is 2779 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail