GGZ-werkgevers laten werknemers bungelen

Facebooktwitterlinkedinmail

Unknown

Er is geen vooruitgang te bespeuren in de cao-onderhandelingen voor de GGZ. Dit is de trieste conclusie na de derde onderhandelingsdag. Het komt door de houding van de werkgevers, verenigd in GGZ Nederland.

De werkgevers zeggen via een open dialoog tot een nieuwe cao te willen komen. Maar dan wel op hun voorwaarden. De bonden moeten eerst aangeven bereid te zijn te praten over verslechteringen in de cao op het gebied van onder andere wachtgeld, de salarisgarantie, de verruiming van de arbeidstijden en de decentralisering van een aantal regelingen uit de cao.

De aangekondigde bezuinigingen moeten blijkbaar worden opgelost door GGZ-instellingen ruim baan te geven ten koste van de werknemers. En afhankelijk van het resultaat daarvan willen de werkgevers pas eventueel een bod te doen over de materiële arbeidsvoorwaarden zoals de beloning.

Abvakabo FNV en de andere bonden gaan hier niet in mee en hebben al bij het begin van het cao-traject hun inzet in volle openheid op tafel gelegd. De inzet van de bonden is gericht op evenwichtige afspraken op het terrein van de arbeidsmarkt, de positie van zowel de jongere als de oudere werknemers en hun ontwikkeling, met een reële loonsverbetering. De werkgevers houden hun kaarten voor de borst en weigeren open en reëel overleg te voeren.

De bonden roepen de werkgevers op met volledige voorstellen te komen op basis waarvan het overleg verder kan worden gevoerd. Het cao-overleg heeft nu een time-out. Er staat nog een onderhandelingsdag gepland op 18 april.

Wat kun jij doen?
Praat erover met je collega’s. Vraag je eigen werkgever om GGZ Nederland op te roepen haar verantwoordelijkheid te nemen en met volwaardige voorstellen te komen. De bonden zijn graag bereid om in jullie instellingen uitleg te geven over het cao-traject en met werknemers in gesprek te gaan hoe deze halsstarrige houding van werkgevers kan worden doorbroken. Werknemers in de GGZ verdienen gewoon goed werk. Je kunt daarvoor contact opnemen met onze bestuurders in jouw regio.

Kijk hier voor alle informatie over de cao GGZ

Bron: abvakabofnv.nl 

Dit bericht is 11529 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail