GGZ Reinier van Arkel realiseert forse kostenbesparing met Zorgtrajectplanner

Facebooktwitterlinkedinmail

ztpt

Door de komst van een nieuwe webapplicatie, de Zorgtrajectplanner, hebben behandelaars van de GGZ-instelling Reinier van Arkel (RvA) minder tussenuren. Deze webapplicatie, die Netvlies samen met de vakexperts van RvA heeft gerealiseerd, zorgt voor het efficiënter samenstellen van zorgtrajecten. Zo worden loze tussenuren voorkomen waardoor er fors en structureel wordt bespaard.

Wat is Reinier van Arkel?
Reinier van Arkel biedt gespecialiseerde zorg en diensten aan op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en daaraan gerelateerde zorgvormen. De GGZ-instelling van ongeveer 1.800 medewerkers ondersteunt jaarlijks zo’n 12.000 cliënten in Nederland.

Het probleem
Vaak is bedrijfssoftware ontwikkeld voor slechts één taakgebied, zoals relatiebeheer, tijdregistratie, roosterprogramma’s, elektronische patiëntendossiers, behandelcodes en HR-tools. Deze applicaties – met hun eigen, afgebakende functionaliteiten – komen op de werkvloer samen. Als je afhankelijk bent van meerdere applicaties voor primaire processen, zoals de planning van zorgtrajecten, ontstaat er inefficiënte. Je bent meestal beter af met een goede applicatie die gebouwd is om dat proces zo goed mogelijk te ondersteunen.

Bij RvA kende men ook vele, zelfstandig opererende applicaties met eigen interfaces en eigen inlogcodes. Hierdoor werkten de planners van RvA noodgedwongen met meerdere losse Excel-bestanden. Dit kostte enorm veel tijd. Bovendien was het werken in een Excel-bestand foutgevoelig en niet gebruiksvriendelijk. Versiebeheer, mismatches met individuele agenda’s en (mis)communicatie bij wijzigingen waren daarbij veelvoorkomende problemen. Dit zorgde voor veel tussenuren voor de behandelaars: loze tijd tussen zorgtrajecten in waarin ze nergens op konden worden ingepland. RvA had dan ook een groeiende behoefte aan een planning en zorgtraject ondersteunende webapplicatie. Op basis van de goede samenwerking met Netvlies sinds 2011 klopte RvA ook hiervoor bij ons aan.

Gericht en efficiënt scrummen
Voor de ontwikkeling van de Zorgtrajectplanner hanteerden we de Scrum projectmethodiek. Deze methodiek zorgt voor een korte en intensieve samenwerking tussen ontwikkelaars van Netvlies en de inhoudelijk specialist van RvA ten aanzien van planning. Door de kennis van beide disciplines in één projectteam te combineren én de opdrachtgever een werkplek binnen het team te geven, zijn de lijnen kort, verloopt de ontwikkeling flexibeler en voorkom je veel nazorg.

“Multidisciplinair werken volgens de Scrum-methode heeft ons binnen vier weken een goed werkende, gebruiksvriendelijke applicatie opgeleverd! Ik ben verwonderd en verrast!” Marion Kradolfer – Functioneel beheerder bij Reinier van Arkel groep

Resultaat: forse structurele besparingen
De Zorgtrajectplanner zorgde, na de ontwikkeling en lancering van de eerste release, al meteen voor meetbaar resultaat: binnen één maand kon RvA efficiëntere zorgtrajecten voor haar cliënten samenstellen en inplannen. De nieuwe webapplicatie voorkomt inmiddels honderden loze tussenuren van behandelaars en dát levert een forse structurele kostenbesparing op!

Voordelen
De belangrijkste resultaten van de nieuwe Zorgtrajectplanner op een rij:

  • Standaardisatie: De meerdere zorgprogramma’s van de zorgtrajecten worden volgens één standaard integraal verwerkt.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Doordat de Zorgtrajectplanner responsive is opgezet, werkt de webapplicatie even fijn op pc als op tablet en smartphone. De interface werkt daarnaast erg prettig op basis van het planningsproces van RvA. Behandelaars hebben daardoor meer controle over hun trajecten en planning.
  • Kostenbesparing: Er kan efficiënter gewerkt worden, doordat de Zorgtrajectplanner loze tussenuren van de behandelaars voorkomt. Dit levert een forse structurele kostenbesparing op. Zo kan de webapplicatie zichzelf snel terugverdienen.
  • Schaalbaar en veilig: De data staan veilig op de eigen servers van RvA. De technische oplossing is erg flexibel, waardoor de Zorgtrajectplanner een duurzame webapplicatie is die kan meeveranderen met de organisatie en kan worden aangepast aan de hand van aanvullende wensen van gebruikers.

Meer weten over de projectmethodiek scrum, waarmee in korte tijd een goed resultaat is neergezet voor GGZ Reinier van Arkel? Bezoek de gratis kennissessie van Netvlies op 14, 16 of 20 april. Meld je aan via www.netvlies.nl/kennissessie

Dit bericht is 2735 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail