GGZ-patiënten Heiloo gebruikt in medisch experiment

Facebooktwitterlinkedinmail
antidepressiva, medicijnen
Verpleegkundigen van GGZ Noord-Holland Noord in Heiloo vinden dat er grote fouten zijn gemaakt bij een wetenschappelijk medisch experiment met psychiatrische patiënten die ernstige psychoses hebben.Dat blijkt uit een dossier dat het televisieprogramma Zembla in handen heeft.

Volgens een interne klokkenluider hebben 22 van de 52 patiënten in de inrichting vanaf augustus 2013 meegedaan aan een medisch experiment terwijl ze ernstige psychoses hadden. Het onderzoeksprotocol is daarmee door de kliniek geschonden.

Volgens dit protocol mochten alleen ambulante patiënten, mensen die niet in de kliniek waren opgenomen, meedoen aan het onderzoek.

24 uur

De deelnemende patiënten krijgen veel zorg binnen de kliniek, sommigen zelfs 24 uur per dag. Volgens de klokkenluider en andere medewerkers bestaan er zodoende grote twijfels over de wilsbekwaamheid van deze mensen.

Pas nadat de proef was begonnen zijn de familieleden van de patiënten, op aandringen van de klokkenluider, op de hoogte gesteld van het onderzoek. De klokkenluider, die de misstap ook aan de raad van bestuur van GGZ NHN meldde, is ontslagen en heeft, op straffe van een hoge boete, een spreekverbod opgelegd gekregen.

Medicijncombinatie

Bij het medisch experiment worden de medicijnen clozapine en memantine gecombineerd. Clozapine is een antipsychoticum dat wordt gebruikt bij ernstig psychotische patiënten. Memantine wordt toegediend bij de ziekte van Alzheimer, om geheugenverlies tegen te gaan.

GGZ NHN hoopt dat de toevoeging van memantine positieve effecten laat zien bij mensen die onvoldoende baat hebben bij het gebruik van clozapine. Daarnaast moet het experiment uitwijzen of de medicijncombinatie veilig is.

Geen reactie
Het medisch onderzoek binnen GGZ NHN wordt uitgevoerd door psychiater Selene Veerman. Zij wil op dit onderzoek promoveren. Ondanks meerdere verzoeken weigert zij ZEMBLA te woord te staan. Haar promotor, hoogleraar Psychiatrie Lieuwe de Haan van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, zegt dat er slechts een vergissing is gemaakt met het opnemen van niet-ambulante patiënten in het onderzoek: ‘De opgenomen patiënten zouden verzorgd worden door dezelfde teams die ook ambulante patiënten verplegen en werden om die reden aan het onderzoek toegevoegd‘, aldus De Haan.

Wilsbekwaamheid
ZEMBLA spreekt ook met familieleden van twee proefpersonen. Zij zijn geschokt dat ze pas een jaar na het begin van het experiment zijn ingelicht, want ook zij hebben grote twijfels over de wilsbekwaamheid van hun familieleden.

Voor het uitvoeren van medische experimenten met proefpersonen bestaan strikte regels. Artsenorganisatie KNMG heeft een richtlijn ontwikkeld op basis waarvan de wilsbekwaamheid van proefpersonen moet worden bepaald.

Hoogleraar Psychiatrie Jim van Os: ‘Het is altijd een grijs gebied die (bepaling van, red.) wilsbekwaamheid, en daar kom je niet alleen met de patiënt uit. Dat grijze gebied beheers je door familie en verpleegkundigen erbij te betrekken. Zo staat het ook in het stappenplan van de KNMG.’

Uitzending Zembla woensdag 15 april  20.25 uur op NPO2

Vincent (47) lijdt aan ernstige psychoses. Hij hoort stemmen in zijn hoofd en ziet dingen die er niet zijn. Vincent is daarom opgenomen in de GGZ kliniek in Heiloo, waar hij al ruim twintig jaar wordt behandeld. In augustus 2013 besluit de kliniek om patiënten zoals Vincent mee te laten doen aan een medisch-wetenschappelijk experiment met een nieuwe medicijncombinatie.

Om te voldoen aan de ethische regels voor medicijnonderzoek moeten proefpersonen zoals Vincent kunnen begrijpen wat het experiment inhoudt en de consequenties daarvan overzien. Bovendien moeten ze er zelf toestemming voor geven. En dat doet Vincent. Maar een jaar later meldt een medewerkster van de kliniek zich bij de ouders van Vincent. Zij vindt dat de instelling ernstige fouten heeft gemaakt tijdens het experiment. Volgens haar is Vincent helemaal niet in staat om te overzien wat de gevolgen van het onderzoek kunnen zijn. Hij zou niet wilsbekwaam zijn. De ouders, die helemaal niets van het experiment blijken te weten, slaan onmiddellijk alarm bij de Heiloose instelling. En ze blijken niet de enige familie met grote zorgen over het medisch-wetenschappelijk experiment.

Zembla onderzoekt de melding van verontruste families en stuit op een klokkenluider met een spreekverbod.

Bekijk hier de promo 

Bron: nu.nl / zembla.vara.nl 

Dit bericht is 5441 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail