GGZ-instelling Emergis in Zeeland voert behandelstop in

Facebooktwitterlinkedinmail

28 augustus 2017 – De Zeeuwse ggz-instelling Emergis gaat vanaf oktober geen nieuwe verzekerden van verschillende zorgverzekeraars behandelen. GGZ Nederland kan meer behandelstops niet uitsluiten, zo meldt NU.nl.

Bestuurder Paul de Schipper van Emergis laat weten dat tenminste twee verzekeraars te weinig zorg hebben ingekocht, meldt dagblad Trouw maandag. Emergis heeft vijftig locaties in Zeeland en behandelt jaarlijks zo’n tienduizend patiënten. “De instelling betaalt nu zorg aan patiënten uit eigen zak en kan dat niet blijven volhouden”, zegt hij tegen de krant.

Inkopen
Zorgverzekeraars moeten ieder jaar behandelingen bij ggz-instellingen inkopen op basis van het aantal patiënten dat het jaar ervoor geestelijke gezondheidszorg heeft ontvangen. Bij Emergis hebben zich tot en met augustus niet meer patiënten gemeld, maar wel meer mensen met grotere problemen. Hun behandelingen zijn duurder.

Queeste
Er bestaan al behandelstops bij een aantal kleine en specialistische instellingen. Queeste in Noord-Holland neemt geen nieuwe patiënten aan die zijn verzekerd bij Achmea, CZ en VGZ. G-kracht in Amsterdam is helemaal gestopt met het aannemen van patiënten.

Belangenvereniging van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg GGZ Nederland stelt dat ook op andere plekken problemen met budgetten spelen. Mogelijk volgen er meer behandelstops.

Alternatief
Als een verzekerde niet bij een specifieke ggz-instelling behandeld kan worden, zijn zorgverzekeraars verplicht een andere optie aan te dragen. Maar dit is voor Zeeuwse patiënten niet altijd makkelijk op te lossen.

Een Zeeuw die complexe specialistische geestelijke gezondheidszorg nodig heeft, moet dan naar bijvoorbeeld Bergen op Zoom, Breda of Rotterdam. Maar ook daar hebben zorgverzekeraars weinig ingekocht, waarschuwt De Schipper in Trouw. Hij vreest dat zeker honderd patiënten straks geen zorg kunnen ontvangen.

Geld
Zorgverzekeraars Nederland zegt tegen de krant dat zorgverzekeraars soms geld bijleggen. Inmiddels zouden verzekeraars zich nu vaker aan de eerder vastgestelde budgetten houden.

“Wij weten dat zorgverzekeraars voldoende geld hebben voor behandelingen in de ggz”, stelt een woordvoerder van de branchevereniging. “Maar zij zetten die onvoldoende in om budgetafspraken te verhogen.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3103 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail