GGZ in de wijk – Altrecht en Lister gaan voor ingrijpende verandering aanpak behandeling

Facebooktwitterlinkedinmail

25 januari 2018 – Altrecht (ggz-instelling) en Lister (beschermd wonen) gaan de aanpak van de behandeling van hun patiënten ingrijpend veranderen. Met als doel deze patiënten beter, sneller en meer op maat te kunnen behandelen. Altrecht en Lister zijn hiermee voorlopers in Nederland in het aanbieden van ggz in de wijk.

Vanaf 1 maart 2018 zijn de behandelteams in de regio Utrecht voor patiënten met ernstige problematiek op meerdere terreinen (F-ACT/ACT) niet langer centraal georganiseerd, maar in 15 lokale gebiedsteams (waarvan 8 in de stad Utrecht). Later dit jaar worden ook medewerkers van de poliklinieken van Altrecht, Jellinek en Indigo gekoppeld aan deze gebiedsteams. Sinds 1 januari van dit jaar is de jeugd-ggz al in lokale teams aan het werk.

Patiënten beter, sneller en meer op maat geholpen

Patiënten zullen merken dat zij sneller de hulp krijgen die nodig is om verder te kunnen in hun leven. En dat er meer out-of-the-box oplossingen komen waar dat nodig is. Dat gebeurt door betere samenwerking tussen ggz-hulpverleners en andere partijen zoals huisartsen, buurtteams, politie en woningcorporaties. Er komen integrale specialistische ggz-teams in de wijk. Hierdoor kunnen meerdere problemen aangepakt worden (bijvoorbeeld een zoektocht naar werk, financiën op orde houden, het opbouwen van een sociaal netwerk).

Omdat de zorg meer in de wijk aangeboden wordt, is het ook gemakkelijker om psychische zorg te geven aan mensen die daar een hoge drempel bij ervaren.

Trend: zorg in de buurt REND

In Utrecht wordt zorg steeds dichter bij mensen thuis georganiseerd. Integrale zorg en ondersteuning staan voorop, zodat mensen snel en goed geholpen worden met de verschillende vragen die ze hebben. Als het gaat om werk, wonen, schuldhulpverlening, sociale netwerken en nu dus ook specialistische geestelijke gezondheidszorg. Zo kunnen problemen in een vroegtijdig stadium gesignaleerd en aangepakt worden. Dit helpt ook bij de aanpak van personen met verward gedrag en de vernieuwing van het beschermd wonen en de maatschappelijke opvang.

Financiering 

Op dit moment worden alleen begeleiding en behandeling van patiënten gefinancierd. Consultatie en training van andere zorgverleners door medewerkers van de nieuwe gebiedsteams wordt tot nu toe nog niet gefinancierd, en dat zal wel moeten veranderen om deze betere zorg duurzaam te maken.

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 3798 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail