Gamen bij de dokter

Facebooktwitterlinkedinmail

ebook-3d

Beter worden met de computer, het kan echt

Veel dokters moeten nog wennen aan een game-computer in hun behandelkamer. Toch zijn er al een heleboel manieren voor kinder- en jeugdpsychiaters om te werken met games en andere computerprogramma’s.

Om te laten zien wat computers en smartphones kunnen doen voor kinderen met psychische problemen, is er nu een boek. Dit boek is eigenlijk een gids voor kinderpsychiaters, -psychologen en de jeugdzorg. Zodat ze meer gebruik gaan maken van games en andere speciale computerprogramma’s. Onderzoekers hebben al bewezen dat dit echt helpt om kinderen beter te maken. Het zou daarom fijn zijn als kinder- en jeugdpsychiaters ontdekken hoe ‘e-health’ ze kan helpen (zo noemen ze het, ’t betekent zoiets als digi-gezondheid).

Bijvoorbeeld op bladzijde 44 zie je Freena. Zij heeft een zieke broer – hij is autistisch. Maar ze vond dat hij te langzaam werd geholpen; de dokters hadden gewoon niet de goede spullen om hem te helpen. Dus bedacht Freena zelf een oplossing. Ze dacht: autisten maken moeilijk contact – dan maak ik toch gewoon zelf een computerscherm dat juist helpt om contact te maken? Ze bedacht de ‘Autitouch‘. Dat is een soort digitale salontafel, met een aanraakscherm dat plat ligt. Het kind met autisme zit dan aan die tafel, samen met de dokter of therapeut. Samen doen ze games (of eigenlijk oefeningen en metingen die eruit zien als spel).

En zo staan er een heleboel voorbeelden in dit boek. ‘E-health voor de jeugd-ggz’ is een e-boek die je gratis kunt krijgen in de ITunes-boekwinkel voor je iPad. Dat betekent dat je over Freena’s idee niet alleen kunt lezen en plaatjes kijken. Er is ook een filmpje over haar game-tafel. En je kunt doorklikken naar websites en YouTube. Op die manier kunnen een heleboel dokters kennismaken met nieuwe manieren om kinderen en jongeren te helpen.

Bron: brainwiki.nl 

Dit bericht is 2275 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail