Foliumzuur verkleint kans op autistisch kind

Facebooktwitterlinkedinmail

3623830-zwangere-buik-met-foto-van-grappig-gezicht

Vrouwen die vier weken voor de conceptie tot acht weken in de zwangerschap foliumzuur slikken hebben 40 procent minder kans op een kind met klassieke autisme. Dat blijkt uit de ABC-study, een onderzoek onder Noorse moeders en hun kinderen.


Het slikken van foliumzuur in een later stadium heeft volgens de onderzoekers geen effect.

De studie omvatte deelnemers aan the Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa). In totaal werden 85.176 kinderen geboren tussen 2002 en 2008 onderzocht.

Het gebruik van foliumzuursupplementen in het begin van de zwangerschap is in de periode van 2002 tot 2008 sterk toegenomen bij vrouwen die aan de studie deelnamen. In 2002 slikte 43 procent van de vrouwen foliumzuurtabletten, dit percentage steeg naar 85 procent in 2008.

Echter, veel vrouwen begonnen later dan wenselijk met het slikken van foliumzuursupplementen; slechts de helft van de vrouwen die foliumzuur slikte was hier vóór de conceptie mee begonnen.

De onderzoekers benadrukken dat de studie niet bewijst dat foliumzuursupplementen autisme kan voorkomen. Maar het biedt zeker aanknopingspunten voor vervolgonderzoek, laten de onderzoekers weten.

 

Bron: Gezondheidsnet

 

Dit bericht is 4769 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail