‘Financiering ggz is praktisch onuitvoerbaar geworden’

Facebooktwitterlinkedinmail

geld-150x150

De bekostiging van de ggz is zo ingewikkeld geworden dat het praktisch onuitvoerbaar is. Brancheorganisatie GGZ Nederland pleit voor een versimpeling, zo lezen we op de website van zorgvisie.

Afgelopen vrijdag heeft de vereniging van accountants NBA een alert afgegeven voor de GGZ-instellingen. De NBA adviseert leden om een verklaring met beperking af te geven bij de jaarcijfers van GGZ-instellingen, of om af te zien van een oordeel. De cijfers bevatten te veel onzekerheden. Zo zijn de regels voor het declareren van DBC’s  te onduidelijk. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft nadere duidingen die met terugwerkende kracht van vijf jaar geldig zijn. Instellingen kunnen daar volgens de NBA onmogelijk aan voldoen. De problematiek bij GGZ-instellingen is vergelijkbaar met de eerder alert die de NBA afgaf over ziekenhuizen.

GGZ Nederland zegt in een reactie op de alert dat de bekostiging van de ggz en het dbc-systeem zo ingewikkeld zijn geworden dat het praktisch onuitvoerbaar is. De brancheorganisatie pleit voor een drastische versimpeling van de financiering, controle en verantwoording. ‘Er zijn te veel onlogische verschillen in de inkoop en er worden te veel eisen gekoppeld aan declaraties en facturen die met terugwerkende kracht moeten worden ingevoerd’, stelt Paul van Rooij, directeur van GGZ Nederland. ‘Nog steeds zijn niet alle contracten getekend. Je kunt niet met terugwerkende kracht je administratie aanpassen. Het is onmogelijk om aan al deze normen en eisen te voldoen. Het kost buitenproportioneel veel geld en tijd om die laatste procenten kloppend te krijgen. Als er niks verandert gebeurt dit volgend jaar weer, de transities naar de Wmo en de Jeugdwet maken het straks  allemaal nog ingewikkelder. Het ontbreken van goedkeurende verklaringen maakt het onmogelijk voor onze leden om in deze krappe tijd een lening te krijgen bij een bank, tenzij tegen hoge kosten. Dat is geld dat we in de zorg hard nodig hebben. We zitten in een fuik en we moeten er samen voor zorgen dat er beweging komt in deze situatie.’

Dit bericht is 2759 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail