‘Extra bezuinigingen in GGZ leidt tot gevaarlijke situaties’

Facebooktwitterlinkedinmail

Unknown

GGZ Nederland vreest voor gevaarlijke situaties op straat en binnen klinieken als gevolg van extra bezuinigingen op geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen met een veroordeling, de forensische zorg. Zo lezen we in het AD.

GGZ Nederland heeft  van het ministerie van Veiligheid en Justitie te horen gekregen dat er nog eens 120 miljoen extra bezuinigd moet worden op de forensische zorg.

Forensische zorg beweegt zich op het snijvlak van twee werelden. Die van het strafrecht en die van de zorg. Forensische zorg wordt meestal door de rechter opgelegd als onderdeel van een straf en/of maatregel aan iemand met een psychische of psychiatrische stoornis die een strafbaar feit heeft gepleegd. Centraal staat de benodigde combinatie van behandeling en beveiliging. De behandeling vindt plaats tijdens of na de straf, maar kan ook de straf vervangen.

Het doel van forensische zorg is dat patiënten na hun straf en hun behandeling geen strafbare feiten meer zullen plegen en normaal kunnen functioneren in de maatschappij. Dit wordt ook wel het ‘verminderen van recidive’ genoemd. De forensische zorg is erop gericht de maatschappelijke veiligheid te vergroten. Onder forensische zorg  vallen tbs-klinieken, ambulante behandelingen en kleinschalige beschermd wonen projecten.

Volgens bestuurslid  Joep Verbugt, die namens GGZ Nederland onderhandelt met het ministerie , zijn extra bezuinigingen onacceptabel. ‘120 miljoen bezuinigen betekent schrappen in begeleiding en behandeling. Dit leidt tot meer onrust binnen de klinieken, hogere werkdruk en toenemende risico’s voor het personeel’.

De SP reageert verbijsterd en gaat staatssecretaris Teeven vragen of de plannen kloppen. ‘Wij willen toch een veiliger Nederland?,’ zegt Kamerlid Nine Kooiman. ‘Als je gaat hakken in de psychische zorg voor het gevangeniswezen, lukt dat helemaal niet.’

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet reageren op het nieuwe bezuinigingsbedrag van 120 miljoen euro voor de forensische zorg. In april verschijnt er een masterplan DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen), waaruit moet blijken hoe de geplande ingrepen bij Veiligheid en Justitie gaan uitpakken.

Dit bericht is 6871 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail