Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (E-KJP) investeert half miljoen in e-health

Facebooktwitterlinkedinmail

e-kpj

Het E-KJP investeert het komende jaar voor bijna een half miljoen in gezamenlijke e-health-ontwikkelingen. Naast de ontwikkeling van digitale behandelprogramma’s en apps, wordt er geïnvesteerd in een digitale onderzoeksstructuur en trainingen.

Het E-KJP heeft het afgelopen jaar drie blended behandelprogramma’s ontwikkeld: de Dappere Kat (voor kinderen met een angststoornis), Doepressie (voor jongeren met depressieve klachten) en de Oudertraining Gedragsproblemen (met varianten voor ADHD, ASS en ODD).

Blended behandelingen, een combinatie van face-to-face gesprekken en digitale contacten, worden steeds vaker ingezet om het zorgaanbod te verbeteren, te verbreden en goedkoper te maken. Meer dan de helft van de E-KJP instellingen werkt inmiddels met een of meerdere van deze programma’s.

Naast de keuze om flink in e-health te investeren, heeft het E-KJP gekozen om een meerjarig samenwerkingsverband aan te gaan met Jouw Omgeving. Bij deze organisatie werken succesvolle specialisten in vormgeving voor jeugd samen met programmeurs die deze ideeën weten om te zetten in gebruikersvriendelijke programma’s. De vormgeving en gebruikersvriendelijkheid zijn naast de behandelinhoudelijke kwaliteit van de programma’s cruciaal voor een succesvolle implementatie, aldus het E-KJP.

De online behandelprogramma’s onderscheiden zich door hun gebruikersvriendelijkheid voor patie?nt en behandelaar en de kwaliteit van de onderliggende behandelprotocollen. Voor alle programma’s geldt dat de face-to-face protocollen met de meeste evidentie voor de betreffende stoornis als basis zijn genomen. Samen met de auteurs van deze protocollen zijn deze gedigitaliseerd. Hiernaast zijn andere behandelaars, jongeren en ouders intensief betrokken bij de ontwikkeling om zo te komen tot een logische, eenvoudige opbouw en een passende vormgeving. Om de schermen nog gebruiksvriendelijker te maken, kunnen de kinderen en jongeren de site personaliseren met eigen achtergrond en eigen foto’s. De programma’s zijn tevens beschikbaar voor andere GGZ-instellingen.

Meer weten over de E-health modules?
www.netwerk-kjp.nl
www.jouwomgeving.nl
www.doepressie-online.nl
www.dapperekat-online.nl
www.oudertraining-online.nl

Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met de heer Joann Hinrichs, programmaleider E-health van het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie, telefoon 06 12 22 39 36 of via e-mail: j.hinrichs@accare.nl

Bron: netwerk-kjp.nl 

Dit bericht is 4093 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail