Europese samenwerking voor het belang van geestelijke gezondheid

Facebooktwitterlinkedinmail

samenwerking

4 september 2015 – GGZ Nederland heeft samen met Europese belangenorganisaties de ‘Europese Alliantie voor geestelijke gezondheid op alle beleidsterreinen’ gelanceerd. De Alliantie promoot het belang en de toegevoegde waarde van geestelijke gezondheid op de werkvloer.

Geestelijke gezondheid voegt een belangrijke waarde toe aan de Europese economie en niet slechts een kostenpost op de begroting van lidstaten. Hoewel er veel cijfers zijn over de impact van slechte geestelijke gezondheid op arbeidsproductiviteit, ontbreekt een inspirerend Europees plan van aanpak dat het belang van geestelijke gezondheidszorg onderstreept en de preventie en zorg ervan verbeterd. De ‘Europese Alliantie voor geestelijke gezondheid op alle beleidsterreinen’ wil hier verandering in aanbrengen.

Initiatiefnemer Chris Nas van GGZ Nederland: “Mensen met een positieve geestelijke gezondheid zijn fysiek gezonder, zijn productiever, innovatiever en hebben gemiddeld hogere inkomens. Alle reden om er samen voor te zorgen dat geestelijke gezondheid niet verder in het gedrang komt”. De Europese Unie schat de totale kosten van werk-gerelateerde psychische aandoeningen op ongeveer 610 miljard euro per jaar. De Europese Commissie heeft berekend dat de inzet van wetenschappelijk-onderbouwde interventies om de geestelijke gezondheid van werknemers op de werkvloer te verbeteren, jaarlijks 135 miljard euro kan besparen.

De ‘Alliance for Mental Health in all Policies’, zoals de Alliantie Europees heet, wordt gevormd door GGZ Nederland en Europese organisaties die zich inzetten voor belangen van werknemers, werkgevers, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en patiënten en cliënten in de ggz: the European Association of Paritarian Institutions (AEIP), International Association of Mutual Benefit Societies (AIM)European Public Health Alliance (EPHA) en Mental Health Europe.

Bron: ggznederland.nl 

Dit bericht is 469 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail