Ervaringsdeskundigen ontvangen certificaat Masterclass

Facebooktwitterlinkedinmail

samenwerking

Een team van 12 ervaringsdeskundigen gaat vanaf 1 januari 2015 in Zaanstad onafhankelijke ondersteuning bieden aan mensen met psychische- en/of verslavingsproblemen, dak- en thuislozen en diegenen die gebruik maken van Jeugdhulp. Op dinsdagmiddag 2 december reikte wethouder Jeroen Olthof certificaten uit aan 12 ervaringsdeskundigen die hun Masterclass hebben afgerond. Zorgbelang Noord-Holland verzorgde de opleiding van de ervaringsdeskundigen.

Feestelijke plechtigheid
Wethouder Olthof, portefeuillehouder  Jeugd en Zorg, reikte de certificaten uit tijdens een feestelijke plechtigheid in de raadszaal in Zaanstad. ‘Ik ben heel enthousiast over de gedrevenheid van deze ervaringsdeskundigen’, zegt Olthof. ‘Het feit dat we meer aanmeldingen hadden dan plaatsen zegt veel: we hebben te maken met mensen die echt het verschil willen maken. Zij gaan straks vanuit eigen ervaring en met opleiding mensen ondersteunen. Het is nieuw voor Zaanstad, maar ik heb er vertrouwen in dat ze een belangrijke toegevoegde waarde gaan leveren aan onze cliëntondersteuning.’

Naast de 12 ervaringsdeskundigen waren ook hun partners en familieleden daarbij aanwezig. Alle deelnemers komen uit Zaanstad. Hoewel ze allemaal ervaringsdeskundig zijn, verschillen hun achtergronden. Leeftijd vormde geen barrière om mee te doen aan een Masterclass: de jongste is 23 en de oudste deelnemer is 61 jaar. De directeur van Zorgbelang Noord-Holland, Jacques Loomans, gaf tijdens de bijeenkomst een toelichting op het project en de samenwerking met de gemeente Zaanstad.

Ondersteuning cliënten
Cliënten die ondersteund willen worden in gesprekken met het Jeugdteam of het Sociaal Wijkteam kunnen beroep doen op de ervaringsdeskundigen. Maar zij kunnen ook iemand vragen die vertrouwd is, zoals een familielid of bekende. Daarnaast kunnen zij voor onafhankelijke cliëntondersteuning ook gebruikmaken van een ouderenadviseur, een gezinscoach of een medewerker van MEE Amstel en Zaan. De gemeente gaat in 2015 onderzoeken in hoeverre de ervaringsdeskundigen ondersteuning kunnen bieden aan mensen met een (O)GGZ-achtergrond. Het project wordt gevolgd door een begeleidingsgroep die grotendeels uit Zaanse organisaties bestaat: Participatieraad Zaanstad, Seniorenraad Zaanstad, Zaans Praatcafé, RCO de Hoofdzaak, Ypsilon en de Cliëntenraad RIBW.

Zorgbelang Noord-Holland ondersteunt ervaringsdeskundigen
Leo de Roos, zelf ervaringsdeskundige, gaat de coördinatie van dit team verzorgen. Hij doet dit in opdracht van Zorgbelang Noord-Holland, dat hiervoor wordt gesubsidieerd door Zaanstad. Deze organisatie zorgde ook voor de werving en Masterclassopleiding. De Roos is overtuigd van het nut van de inzet van ‘ervaringsdeskundigen’: “De basis van goede communicatie is gelijkwaardigheid”, zegt hij. Die gelijkwaardigheid kunnen ervaringsdeskundigen bieden. “Welke verslaving je ook hebt, drank, drugs of gokken, je weet hoe het voelt om verslaafd te zijn. En welke psychiatrisch probleem je ook hebt, je weet hoe het is om weer te herstellen en je eigen kracht weer te zoeken.”

Bron: persbericht

Dit bericht is 3552 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail