Emotionele herinneringen veranderen of uitwissen

Facebooktwitterlinkedinmail

trauma

Emotionele gebeurtenissen worden vaak goed onthouden en helpen ons bij het aanpassen aan onze omgeving. Maar ze kunnen ook leiden tot traumatische herinneringen, zoals bij posttraumatische stressstoornissen (PTSD).

Op het moment dat herinneringen ons bewustzijn binnenkomen, kun je ze bewerken. Met de juiste techniek kun je dan nare herinneringen, in principe te veranderen of zelfs wissen.

Dat is een conclusie van het proefschrift waarop Martijn Kroes deze week aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveert. Door herinneringen eerst op te roepen en vervolgens het opslagproces te verstoren, lukte het Kroes om herinneringen uit te wissen. En een scheiding van de feitelijke kennis over een gebeurtenis permanent met  de daaraan gekoppelde emoties aan te brengen.

Zowel de structuur als het functioneren van het brein van PTSD-patiënten verandert wanneer zij zich traumatische gebeurtenissen herinneren, zo toont onderzoek van Marijn Kroes aan. Uit zijn onderzoek blijkt verder dat het mogelijk is om emotionele herinneringen permanent te veranderen of zelfs uit te wissen.

Deze aanpassingen van emotionele herinneringen gaan gepaard met veranderingen in hersengebieden die belangrijk zijn voor het reguleren van emotie en overlappen met de abnormale breinfuncties in PTSD-patiënten. Kroes toont aan dat geheugen voor emotionele gebeurtenissen permanent kan worden veranderd. Zijn bevindingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe psychiatrische behandelingen.

Marijn Kroes (Veenendaal, 1983) studeerde Psychonomie in Amsterdam en Neuroscience and Cognition in Utrecht. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij bij de afdeling Cognitive Neuroscience van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Donders Centre for Neuroscience. Hij werkt nu als post-doc aan de Science Faculty, waar hij de neurale netwerken van het geheugen onderzoekt.

Datum donderdag 5 september 2013
Tijd 10:30 uur
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus de heer drs. M.C.W. Kroes
Promotors prof. dr. G.S.E. Fernandez, prof. dr. B.A. Strange
Copromotors dr. G.A. van Wingen
Titel promotie Altering memories for emotional experiences

Bron: ru.nl

Dit bericht is 7494 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail