Eerste ‘seksverslavingsapp’ van Nederland nieuw hulpmiddel

Facebooktwitterlinkedinmail

seksverslaving

GGZ-instellingen komen met speciale applicatie voor de smartphones
De GGZ-instelling voor verslavingszorg, Ready For Change, komt met de eerste ‘seksverslavingsApp’ van Nederland. De App, bedoeld om seksverslaafden ondermeer een helpende hand te bieden richting hulpverlening, is zelfs de eerste in zijn soort ter wereld.
De seksverslavingsApp beleeft dan ook een wereldprimeur en verschijnt in het Engels. Bedoeling is dat het hulpmiddel wereldwijd wordt ingezet in de strijd tegen de toenemende seksverslaving.

Seks screening test
De App kan worden gedownload op het Apple en Android platform. De App heeft o.a. een ‘seks screening test’, ontworpen om te helpen bij de beoordeling van seksueel dwangmatig of verslavend gedrag. Deze test is ontwikkeld in samenwerking met ziekenhuizen, behandelprogramma’s, particuliere therapeuten en maatschappelijke groeperingen.

Rechtstreeks contact met hulpverlener
Ook bevat de App een 0800-nummer waarmee direct hulp kan worden verkregen. De gebruiker krijgt dan rechtstreeks contact met een hulpverlener. De App voorziet ook een ’12 stappen programma’, een leidraad om van de verslaving af te komen.

120 dagen zonder seks
Voor ex-verslaafden bevat de App een programma waarmee ze hun ‘cleantijd’ kunnen berekenen: hoeveel dagen ze zonder seks kunnen, waarbij 120 dagen als een veilige periode wordt gezien. Ook heeft de App de button ‘terugvalpreventie’ met informatie over zelfhulpgroepen in de buurt van de gebruiker van de App. De App bevat verder buttons met praktische informatie, ook voor partners, vrienden en familie.

Interviews seksverslaafden
Bijzonder is dat de App o.a. tot stand is gekomen met hulp van (ex) verslaafden zelf. Voorafgaand aan het bouwen van de App, door de  Amerikaanse applicatiebouwer Tristit, heeft een reeks diepte-interviews plaatsgevonden met (ex) verslaafden. Bedoeling hiervan was om de App zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen en behoeften van de verslaafden zelf.

Moderne technologie in de hulpverlening
Volgens Ready For Change-directeur Richard van den Ende is de seksverslavingsApp een goed voorbeeld hoe moderne technologie kan worden toegepast voor de bewustwording van verslaafden en kan worden gebruikt om hen een nieuw perspectief te bieden. Professionele hulpverlening is daarbij van essentieel belang. Seksverslaving is een groeiend probleem, o.a. ook veroorzaakt door de grote hoeveelheid porno, vrij verkrijgbaar via het internet.

Over Ready For Change
Ready For Change is o.a. gespecialiseerd in de behandeling van verslaving aan alcohol, cocaïne, cannabis, GHB, gokken, seks en eten.  De App is voor een gering bedrag verkrijgbaar in de App store.

Bron: medicalfacts.nl 

Dit bericht is 3051 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail