Eerste boek met mindfulnesstraining voor kinderen; Bijzonder Mindful

Facebooktwitterlinkedinmail

auteurs.fc6f9e016715629737a149df077df222649

Bijzonder Mindful is de eerste complete mindfulnesstraining voor kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar met psychosociale en psychiatrische problemen, zoals PDDNoS, ADHD, angst- en stemmingsproblematiek en overige gedragsproblemen. Geschreven door Janet Bosma, Fanny Mulder, Caroline Ploeg en Margreet Tijink, allen werkzaam bij Accare.

coverklein
Een stap-voor-stap draaiboek waardoor kinderen hun aandacht leren te trainen

Met de methode  Bijzonder mindful worden kinderen zich meer bewust van hun gedachten en gevoelens en hun automatische reacties. Hierdoor leren ze lastige gevoelens, zoals verdriet, angst en boosheid te accepteren. Daarnaast leren ze om te gaan met belemmerende gedachten, bewuster te reageren en aardig te zijn voor zichzelf en anderen.

Janet Bosma, Fanny Mulder, Caroline Ploeg, Margreet Tijink, Bijzonder Mindful
Uitgeverij LannooCampus | ISBN 9789401414791 | € 29,99

—————————————————————————————————————–

Hieronder leest u een recensie geschreven door Inès Hendriks, Psycholoog NIP

Bijzonder Mindful: Verbeteren door een pas op de plaats

Je beter voelen door meditatie. Van het ‘doen’ naar het ‘zijn’. Klinkt als helemaal van nu. Voor kinderen van nu. De kunst is dan ook om in het hier en nu te blijven. In Bijzonder Mindful wordt deze kunst bedreven. De ‘Kreet van de week’ geldt steeds als richtingaanwijzer: ‘Wees nieuwsgierig’, ‘Laat je gedachten komen en gaan’ en ‘Doe dingen met aandacht’.

In acht bijeenkomsten worden de kinderen getraind in het richten van hun aandacht volgens de principes van de Mindfulness Based Cognitive Therapy (Segal, Williams & Teasdale, 2013), aandachtgerichte cognitieve therapie voor volwassenen met psychische klachten. MBCT is succesvol als terugvalpreventie bij terugkerende depressies. Naar de effectiviteit van Bijzonder Mindful is een pilotstudie gedaan, maar onder andere wegens de zeer kleine steekproef (zes kinderen) valt nog weinig te zeggen over de uitkomst hiervan. De auteurs beloven spoedig meer gedegen vervolgonderzoek uit te laten voeren, zodat de positieve reacties van kinderen en hun ouders zo gezegd met hard bewijs onderbouwd kunnen worden.

De opzet van de training – want zo wordt Bijzonder Mindful genoemd – is in ieder geval gedegen en met aandacht (!) beschreven in dit handboek. Van de trainers wordt verwacht dat zij zelf een mindfulnesstraining hebben gevolgd. Om de kinderen en ouders in het hier en nu te kunnen ontvangen, moeten zij voorafgaand aan de sessies zelf ruim een kwartier mediteren. De opzet van de sessies is helder en voorspelbaar en bestaat uit een mooie mix van oefenen en bespreken. De kinderen worden als het ware aan de hand genomen in het trainen van nieuwsgierige en vriendelijke aandacht in plaats van de zogenoemde automatische piloot. Ondertussen wordt niet voorbijgegaan aan de effectief te boek staande principes uit de cognitieve gedragstherapie. Hierbij valt te denken aan het gebruikmaken van de 5 G’s: Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel en lichamelijke sensaties, Gedrag en Gevolg. Het richten van de aandacht naar de 5 G’s is echter leidend, niet het oordeel daarover. Ouders worden betrokken bij de training en worden in drie bijeenkomsten klaargestoomd om te snappen wat hun kind leert en het thuis te kunnen begeleiden in het doen van de oefeningen. De auteurs hebben alle registers opengetrokken om het beklijven van de training te bevorderen. Zo wordt met het gezin in de terugkombijeenkomst een reminder opgesteld die zes weken later thuisgestuurd wordt.

Bijzonder Mindful is een mooie aanvulling op andere behandelingen van allerhande klachten. Het handboek maakt dat de trainer met beide benen op de grond staand, de kinderen een waardevolle vaardigheid kan bijbrengen: een pas op de plaats maken. Of het verkregen inzicht in hun eigen gedrag beklijft moet effectiviteitsonderzoek nog uitwijzen.

Dit bericht is 3850 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail