Eenzaamheid piekt onder twintigers

Facebooktwitterlinkedinmail

8 februari 2017 – Eenzaam zijn, dat is toch iets waar vooral bejaarden mee te kampen hebben? Niet helemaal. Veel mensen hebben er last van, maar uit onderzoekt blijkt dat eenzaamheid piekt bij late twintigers. De Belgische krant De Morgen maakte een uitgebreid profiel over eenzaamheid onder jongvolwassenen.

Lonely twenties
Vaak denken we dat eenzaamheid vooral bij ouderen voorkomt. Een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Keulen en Chicago laat iets anders zien. Het zijn met name de twintigers die flink eenzaam kunnen zijn. Het is voor het eerst dat deze groep daar in de wetenschap zo sterk mee geassocieerd wordt.

Annelies Puype (25) is een van de jongeren die De Morgen interviewde voor hun dossier eenzaamheid. Puype: “Vaak voel ik me eenzaam. Ik ben niet beschaamd om dat toe te geven. Soms ben ik liever alleen dan dat ik uitga met zogezegde vrienden. Zij die enkel en alleen de buitenwereld de indruk willen geven dat ze iets te doen hebben.

Vaak voel ik me eenzaam. Ik ben niet beschaamd om dat toe te geven

Annelies Puype

Jong, knap, slim & eenzaam
In twenties ben je toch juist op de toppen van je kunnen en ligt de wereld aan je voeten? Dit klinkt aannemelijk, maar de realiteit is toch net even anders. Verandering is één van de belangrijkste triggers voor eenzaamheid. Volgens onderzoekster Leen Heylen vereenzamen mensen als er grote veranderingen in hun leven plaatsvinden. En jongvolwassenen staan vaak voor zulke keuzes en grote veranderingen. De overgang van studententijd naar het professionele leven is zo’n moment.

Je vrienden gaan een andere kant op en je verliest elkaar uit het oog. Een deel kan prima met verandering omgaan, maar niet iedereen. Er ontstaat een verschil tussen twintigers die hun leven al op de rit hebben en jongeren die nog zoekenden zijn.

A-sociale media

Volgens de universiteit van Michigan speelt social media ook een rol. Bij mensen die zich al een beetje eenzaam voelen, versterken Facebook en Instagram dat eenzame gevoel nog eens. En dat terwijl deze twintigers deze kanalen vaak juist als instrument zien om eenzaamheid tegen te gaan.

Afgaand op sociale media denken mensen vaak: Ze is hypersociaal

Tracy Tansia (26)

Tracy Tansia (26) is een van die twintigers: “Afgaand op sociale media denken mensen vaak: ‘Ze is hypersociaal, ze heeft toch altijd iemand om mee uit te gaan.’ Maar ik heb weinig vrienden, lig soms nachten wakker van eenzaamheid.”

Ga voor die helper’s high

Volgens de onderzoekers kun je eenzaamheid tegengaan door je in te zetten voor anderen. Door bijvoorbeeld kinderen bijles geven of een stukje te wandelen met een oudere. Het effect wat je van die helpende hand krijgt, wordt de helper’s high genoemd. Mensen hebben namelijk gewoon betekenisvolle relaties nodig. En kan je ook nog eens nieuwe vriendschappen opleveren.

Ben: evajinek.kro-ncrv.nl / demorgen.be

Dit bericht is 6285 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail