‘Eenzaamheid net zo gevaarlijk als obesitas’

Facebooktwitterlinkedinmail

eenzaamheid_art
We weten allemaal dat genoeg bewegen, niet roken en gezond eten een positieve invloed heeft op je gezondheid.  Maar ook het hebben van sociale contacten voorkomt een vroegtijdig overlijden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat echter dat ook eenzaamheid en sociaal isolement funest is voor onze levensverwachting, zo lezen we in de Telegraaf.

Onderzoeker Julianne Holt-Lunstand: ”Het effect is vergelijkbaar met obesitas.”

Voor het onderzoek analyseerden de Amerikaanse onderzoekers de gegevens uit verschillende studies. Al met al omvatte de studie meer dan drie miljoen deelnemers. De invloed van eenzaamheid op de levensduur is het grootst bij mensen onder de 65 jaar.  Bij hen is de relatie tussen eenzaamheid en vergroot risico op vroegtijdig overlijden het grootst.

Volgens de onderzoekers kan je geïsoleerd voelen verschillende negatieve gevolgen hebben. Zo verstoort het de nachtrust, verhoogt het de bloeddruk en vergroot eenzaamheid het risico op depressies.

Onderzoeker Tim Smith  ”Wij verwachten dat meer mensen zich in de toekomst eenzaam gaan voelen. Dit probleem wordt dus alleen maar groter”

In 2014 liet een onderzoek van EenVandaag al zien dat meer dan 1 miljoen Nederlanders zich eenzaam voelt. Dat waren niet alleen maar eenzame ouderen in het bejaardentehuis, maar ook jongeren  die zich  regelmatig eenzaam voelden. Bij ruim de helft van de jongeren en jongvolwassenen die eenzaamheid kennen, beïnvloedt dat hun dagelijks leven. Vaak speelt verlegenheid een rol, waardoor ze zelf geen contacten durven te leggen. Hierdoor hebben ze vaak weinig vrienden en een negatiever zelfbeeld.

Lees hier echter weer de voordelen van alleen zijn

 

Dit bericht is 4571 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail