Eenmaal depressief, altijd depressief?

Facebooktwitterlinkedinmail

baan-depressief-computer-getty

Depressie komt veel voor: ongeveer één op de vijf mensen krijgt in zijn of haar leven een depressie. Daarbij is de kans op een tweede depressie groot: nadat je bent hersteld van een eerste depressie is er 50% kans op een volgende depressie. En als je al twee keer depressief bent geweest dan wordt de kans alleen maar groter. Dit kan oplopen tot maar liefst 90%. Dit is enorm ingrijpend voor de persoon zelf, maar ook voor zijn of haar partner, vrienden en naasten.”

Waarom blijf je vatbaar voor een volgende depressie?
“Een belangrijke risicofactor is de zogenaamde ‘negatieve vertekening van het geheugen’. Dit betekent dat mensen die depressief zijn of zijn geweest de neiging hebben om meer te focussen op negatieve dingen dan op positieve dingen. Een voorbeeld: iemand die depressief is (of was) zal op een verjaardagsfeestje waarschijnlijk meer focussen op mensen die er niet vrolijk uit zien dan op de uitbundige feestvierders. Ook wanneer die persoon een dag later terugdenkt aan het feestje, is de kans groot dat hij/zij zich de negatieve dingen van het feestje, bijvoorbeeld de chagrijnige oom van de jarige, beter herinnert dan de positieve dingen, zoals de leuke muziek. Deze negatieve beeldvorming is niet alleen op het moment dat je depressief bent, maar het blijft bestaan nadat je hersteld bent van een depressie. Dit vergroot het risico op een volgende depressie.”

Wat wil jij gaan onderzoeken?

“Ik wil meer inzicht in de negatieve vertekening. Het doel van mijn onderzoek is om een goede meting te krijgen van vertekeningen in het geheugen. Nu wordt deze slechts eenmaal gemeten op een onderzoeksafdeling, maar het is veel realistischer om deze te meten in het dagelijks leven op meerdere momenten van de dag. We meten dan hoe mensen zich echt voelen m.a.w. bij welke activiteiten ontstaat er een negatieve vertekening. Indien we weten hoe deze negatieve vertekening ontstaat, kunnen we deze beïnvloeden en daadwerkelijk depressieve mensen helpen.”

Onderzoek: Hoe vaak komt een terugval bij depressie voor?

Janna Vrijsen foto

Janna Vrijsen, 

Post doctoraal onderzoekster 

afdeling Psychiatrie Radboudumc

Klik hier voor deelname aan het onderzoek

Bron: psychischegezondheid.nl 

Dit bericht is 8766 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail