Een psychische aandoening heeft niets te maken inzet, betrouwbaarheid en werklust

Facebooktwitterlinkedinmail

28 januari 2019 – Sinds 1999 werkt Karin 20 uur per week als ICT-er bij het pensioenfonds van een multinational. Na een kraambedpsychose in 2008 merkt ze dat haar geheugen enorm verslechterd is. Het niet meer kunnen multitasken wordt een probleem. Twee dingen tegelijk doen, lukt niet meer. Ze moet zich geregeld ziek melden, vooral bij een ontregeld slaapritme.

In maart 2014 wordt ze – na meer dan 15 jaar dienstverband – als enige binnen het pensioenfonds ontslagen wegens boventalligheid. Haar ontslagbrief bevat veel tegenstrijdige argumenten. In het ontslaggesprek wordt gezegd: “Je man heeft toch een baan” en “Nu kun je eindelijk je eigen bedrijf verder uitbouwen”. Ook vanwege de onprofessionele afhandeling van haar ontslag raakt ze bijna weer psychotisch.

Ze stuurt een brief over haar gezondheidsklachten naar HRM en het managementteam, maar er komt geen reactie. Daarna moet Karin nog meer dan vier maanden op de afdeling (zonder werk) verblijven. Haar gezondheid gaat zienderogen achteruit. Ze is volledig opgebrand. Uiteindelijk heeft ze zelf het initiatief genomen om weg te gaan: ze neemt haar laptop en persoonlijke spullen mee en vertrekt. Dezelfde week laat de bedrijfsarts haar weten dat ze weer aan het werk moet, omdat er geen sprake is van een ‘ziekte’. Ze weigert.

Haar droom is dat iedere moeder tijdens de zwangerschap en na de bevalling open kan zijn over haar psychische aandoening.

Karin kan zich nog de gevoelens van onredelijkheid en onrechtvaardigheid herinneren, maar heeft zich daardoor niet laten belemmeren. Ze zette haar eigen praktijk KarindenOudsten op en geeft scholingen, persoonlijke begeleiding en workshops. Ook startte ze het platform Stichting Me Mam, het ervaringscentrum voor moeders met psychische klachten rondom zwangerschap.

Haar droom is dat iedere moeder tijdens de zwangerschap en na de bevalling open kan zijn over haar psychische aandoening. Niet alleen voor de moeder zelf, maar ook voor een betere
hechting met haar kind, een gezonde relatie met haar omgeving. En natuurlijk dat men beter op de hoogte is van ‘kraambedpsychose’, momenteel komen hierdoor jonge kinderen en baby’s te
overlijden, weet ze vanuit haar coachingswerk.

Werkgevers zouden zich beter moeten realiseren dat een psychische aandoening niets te maken heeft met zaken zoals inzet, loyaliteit, betrouwbaarheid en werklust.

LEES VERDER

Bron: samensterkzonderstigma.nl

Dit bericht is 7001 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail