Eén programma voor jongeren met ADHD en verslaving

Facebooktwitterlinkedinmail

ADHD-Jeugd

12 juni 2015 – Brijder Jeugd, Brijder Onderzoek (PARC) en NISPA hebben in opdracht van stichting Resultaten Scoren één behandeling ontwikkeld voor ADHD en verslaving.

“We zien in de praktijk dat ADHD en problemen met alcohol en drugs vaak samengaan”, zegt Mariken Müller van verslavingszorgaanbieder Brijder Jeugd. Ze is een van de makers van het nieuwe programma ‘ADHD, alcohol & drugs’. “Vandaar dat we een programma hebben ontwikkeld dat door alle geestelijke gezondheidszorg- en verslavingszorgaanbieders gebruikt kan worden.

Het programma

Het behandelprotocol omvat een individuele behandeling die zowel ambulant als klinisch kan worden toegepast. De behandeling bevat 14 verschillende thema’s die de behandelaar naargelang wat de jongere nodig heeft, flexibel inzet. Enkele voorbeelden van deze thema’s zijn: omgaan met trek in alcohol of drugs, sociale druk, terugvalpreventie en het voorkomen van terugval en het voorkomen van uitstelgedrag. Thuis gaat de cliënt met een werkboek aan de slag en oefent het geleerde in de praktijk.

Vluchtmiddel

ADHD gaat vaak gepaard met een gevoel van onrust, druk gedrag of een hoofd vol ideeën en plannen. Alcohol en drugs kunnen rust en ontspanning geven en lijken op korte termijn iets op te lossen. Het is een vluchtmiddel voor veel jongeren. Het gevaar is dat jongeren met ADHD over het algemeen impulsiever zijn en sneller een grens overgaan, ook qua gebruik van verdovende middelen.

Publicatie

Mariken Muller en Mariet Hamer van Brijder Jeugd schreven het artikel ‘ADHD, alcohol & drugs‘ en is gepubliceerd in het blad Impuls van de belangenvereniging Impuls & Woortblind. De belangenvereniging komt op voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie en hun verwanten.

Meer lezen over verslaving en ADHD op brijder.nl.

Meer informatie over de samenwerkingspartners:

www.brijderjeugd.nl | www.nispa.nl | www.resultatenscoren.nl

Bron: brijder.nl 

Dit bericht is 1415 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail