Een op tien nieuwe moeders heeft last van angststoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

Unknown

Wie voor de eerste keer een baby op de wereld zet, staat voor een grote uitdaging. Alles is nieuw waardoor heel wat twijfels de kop opsteken. Een op de tien nieuwe mama’s maakt zich zoveel zorgen over de verantwoordelijkheid van het moederschap dat ze uiteindelijk lijdt aan een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), zo blijkt uit een onderzoek van de Northwestern University.

Wetenschappers van de Northwestern University onderzochten 461 vrouwen die net mama waren geworden op angst, depressie en de obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). De tests gebeurden twee weken na de geboorte en zes maanden nadat de vrouwen opnieuw thuis waren. Uit de resultaten van hun onderzoek konden de wetenschappers afleiden dat elf procent van de vrouwen leed aan een OCS. Dit is vijf keer meer dan bij de gewone bevolking.

Irrationele angsten
OCS is een mentale aandoening waarbij ongewenste gedachten zich voortdurend herhalen waardoor ze angst creëren. De symptomen van een obsessieve-compulsieve stoornis gaan, met betrekking op de jonge mama’s, van een irrationele angst om de baby per ongeluk pijn te doen tot een te grote bezorgdheid over ziektekiemen en hygiëne. Vrouwen die eraan lijden controleren ook op obsessieve mate of ze zeker geen fouten hebben gemaakt. Ze voelen zich bijvoorbeeld genoodzaakt om continu te checken of de monitors wel nog werken en of de flesjes steriel zijn.

Bij bijna de helft van de onderzochte mama’s namen de OCS-symptomen pas af zes maanden na de bevalling. Anderzijds waren er ook vrouwen bij wie de mentale aandoening dan pas tot uiting kwam. De ziekte kan tot een jaar na de geboorte van het kind een rol spelen in het leven van de mama’s.

Post-natale depressie
De wetenschappers linken OCS met de post-natale depressie. Zo leed ongeveer 70 procent van de OCS-patiënten eveneens aan een depressie.  “Er worden debatten gevoerd met de vraag of een post-natale depressie simpelweg een algemene depressie is die ontstaat na de geboorte of dat het een afzonderlijke ziekte is met zijn eigen kenmerken”, legt onderzoekster Emily Miller uit. “Onze studie steunt het idee dat een post-natale depressie een afzonderlijk geval is waarbij de angst- en OCS-symptomen groter zijn dan bij een gewone depressie”, besluit Miller.

David Beckham
Ook mensen die geen baby op de wereld hebben gezet, kunnen lijden aan een OCS. Een bekend voorbeeld hiervan is voetballer David Beckham. Bij gewone patiënten kan de mentale aandoening tot uiting komen door bijvoorbeeld continu de drang te hebben om hun handen te willen wassen, wat in de volksmond vaak ‘smetvrees’ wordt genoemd. Ze houden ook vaak vast aan mentale rituelen, zoals constant te tellen of kleuren die ongeluk brengen te vermijden.

Ongeveer drie procent van de bevolking zou lijden aan een obsessieve-compulsieve stoornis.

Bron: goedgevoel.be

Dit bericht is 16804 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail