Eén op drie Nederlanders is eenzaam

Facebooktwitterlinkedinmail

eenzaamheid

Eén op de drie Nederlanders weet hoe het voelt om eenzaam te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Het programma vroeg 1400 mensen onder en 19.000 mensen boven de 24 jaar of ze eenzaam zijn. Daaruit kwam naar voren dat in beide leeftijdsgroepen eenzaamheid ongeveer evenveel voorkomt, bij circa 33 procent.

Eenzaamheid bij jongeren

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. We kennen allemaal de verhalen van eenzame ouderen in het bejaardentehuis, maar ook jongeren voelen zich regelmatig eenzaam. Bij ruim de helft van de jongeren en jongvolwassenen die eenzaamheid kennen, beïnvloedt dat hun dagelijks leven. Vaak speelt verlegenheid een rol, waardoor ze zelf geen contacten durven te leggen. Hierdoor hebben ze vaak weinig vrienden en een negatiever zelfbeeld.

Luister hier naar het radioverslag van EenVandaag 

Bij ons in de studio Mariëlle Koekenbier van ons Eenvandaag Opiniepanel en in Den Bosch Hoogleraar Sociologie Theo van Tilburg, die veel onderzoek deed naar eenzaamheid.

En de 28-jarige Nienke was eenzaam. Na een diep dal heeft ze zichzelf een ‘schop onder de kont gegeven’, zoals ze het zelf zegt. Inmiddels heeft ze vrienden en kan ze zichzelf steeds meer openstellen. Dat deed ze ook voor onze verslaggever Liesbeth Witteman.

25 september start de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Op deze site samentegeneenzaamheid vindt u meer informatie over alle initiatieven die er zijn om eenzaamheid tegen te gaan.

Bron: AD/ EenVandaag 

Dit bericht is 3666 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail