Een op de 8 werknemers heeft burn-outklachten

Facebooktwitterlinkedinmail

stress

Uit een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat nog altijd één op de acht werknemers last heeft van burn-outklachten. Twaalf procent van alle werknemers heeft het gevoel opgebrand te zijn.

Mensen met een burn-out zijn vaker en vaak langer ziek. Ook stoppen ze meer met werken. Overspannenheid en burn-out zijn de tweede meest voorkomende psychische aandoening bij de instroom in de arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Volgens het SCP willen mensen met burn-outklachten wel minder werken, maar doen ze het meestal niet. De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat mensen bang zijn voor consequenties als zij minder gaan werken.

Minder klachten door het nieuwe werken

Volgens het rapport hebben werknemers die werken volgens het nieuwe werken,  het zelf bepalen van werkuren en werkplek, minder last van burn-outklachten. Terwijl eerdere onderzoeken suggereerden dat burn-outklachten erger werden door het nieuwe werken.

Het SCP concludeert anders. Het zou juist stress verminderen en er voor zorgen dat mensen het gevoel hebben meer vrijheid te hebben en flexibeler te zijn. Ook zou het leiden tot minder emotionele uitputting en meer toewijding.

Dit bericht is 5938 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail