Een derde kinderen slachtoffer van seksueel geweld

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie jeugd

Eén op de drie kinderen maakt ooit een vorm van seksueel geweld mee; jaarlijks zijn 62.000 kinderen voor het eerst slachtoffer. Dat blijkt uit een rapport van Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Corinne Dettmeijer.

De drempels voor slachtoffers om seksueel geweld te melden en aangifte te doen moeten omlaag, vindt Dettmeijer. Veel slachtoffers vertellen pas jaren later wat hen is overkomen.

Het herkennen van signalen van seksueel geweld is moeilijk en de drempel om misbruik te melden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is hoog, aldus Dettmeijer. Het AMK onderzoekt meldingen van seksueel geweld bovendien minder dan die van andere vormen van kindermishandeling. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers hulpverlening krijgen.

Meisjes worden vaker slachtoffer: 41 procent krijgt met seksueel geweld te maken, tegenover 23 procent van de jongens. Het gaat om allerlei vormen, van webcammisbruik tot verkrachting. De gevolgen lopen uiteen. Veel slachtoffers kampen met schaamte, nachtmerries of langdurige psychische, medische of seksuele gevolgen. Sommigen ervaren echter nagenoeg geen problemen.

Bron: nji.nl 

Dit bericht is 2754 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail