Dwangstoornis verandert de hersenen

Facebooktwitterlinkedinmail

hersenen

De hersenen veranderen door een dwangstoornis, denken onderzoekers van het VU medisch centrum. Bij mensen met een dwangneurose, zoals smetvrees of controledwang, zijn sommige hersendelen kleiner en andere hersendelen juist groter dan bij gezonde mensen.

Mogelijk blijven de grotere hersendelen groot, omdat ze ‘getraind’ zijn door het jarenlang uitvoeren van dwanghandelingen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van het VUmc. De hersendelen die ervoor zorgen dat mensen hun emoties kunnen bijsturen, zijn bij mensen met een dwangstoornis kleiner.

Verstoorde ontwikkeling

Waarschijnlijk is de verstoorde ontwikkeling van deze gebieden mede de oorzaak van de dwangstoornis, zegt psychiater en onderzoeksleider Odile van den Heuvel. Zij onderzocht hersenscans van honderden mensen met en zonder dwangstoornis. Donderdag is het resultaat gepubliceerd.

”Volgens onze interpretatie zijn de kleinere hersendelen mede oorzaak van de dwangstoornis en de grotere delen het gevolg ervan”, zegt Van den Heuvel. ”Het lijkt erop dat hersenen op een andere manier ontwikkelen en verouderen bij mensen met een dwangstoornis.”

Kleinere hersendelen

Uit vervolgonderzoek onder kinderen met een dwangneurose moet blijken of zij ook al kleinere hersendelen hebben die zorgen voor de verwerking van emoties. Op basis daarvan kunnen oorzaak en gevolg verder worden onderzocht.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 6484 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail