Driekwart van de huisartsen vreest kinderen niet meer te kunnen doorverwijzen naar de juiste hulp

Facebooktwitterlinkedinmail

huisarts kind

875 huisartsen gaven aan de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) aan dat zij bang zijn kinderen straks niet meer door te kunnen verwijzen naar de juiste hulp. Doordat het budget voor jeugdzorg met 15 procent krimpt wanneer de gemeenten in 2015 verantwoordelijk worden voor de zorg voor kinderen, beginnen instellingen nu al patiënten af te wijzen ter voorbereiding op de bezuinigingen die gaan komen. Aldus de Volkskrant.

Driekwart van de huisartsen vreest dat gemeenten per 2015 niet genoeg psychiatrische zorg voor kinderen in gaan kopen. Een kwart van de gemeenten wil dat het aantal doorverwijzingen op een maximum wordt gezet. Meer dan 10 procent van de gemeenten wil dat de arts eerst toestemming gaat vragen aan de gemeente voordat ze een kind doorverwijzen.

De huisartsen vrezen buitenspel te worden gezet door de gemeenten, ook omdat in een handreiking van de VNG staat dat het gemeentelijk sociaal wijkteam beslist over de juiste hulp.

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS stelt dat de onafhankelijke positie van de huisarts niet mag worden ondermijnd, in antwoord op Kamervragen van Mona Keijzer (CDA) van 21 januari. Volgens Van Rijn is in de Jeugdwet opgenomen dat een kind of jongere via de gemeentelijke toegangspoort toegang tot jeugdhulp kan krijgen, bijvoorbeeld via het sociaal wijkteam, én via de huisarts, de jeugdarts of de medisch specialist. Een verwijzing geeft daarbij direct toegang tot jeugdhulp. De handreiking van de VNG is onduidelijk op dit punt. Van Rijn heeft de VNG daarom gevraagd de tekst in de handreiking aan te passen.

Dit bericht is 3798 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail