‘ Door open te zijn over mijn depressie, voel ik me beter’

Facebooktwitterlinkedinmail

16 maart 2017 –  Mensen die aan een depressie lijden, kunnen zelf een belangrijke rol spelen in hun behandeling, blijkt uit onderzoek. Patiënten moeten meedenken over welke therapie voor hun werkt.

Voor de 33-jarige Rianne Spit hielp het om tegenover familie en vrienden open te zijn over haar depressie. “Ik hield het altijd geheim. Ik wilde niet zo iemand zijn. Ik wilde geen depressie hebben.”

Rianne is journalist en werkte bij tv-programma’s zoals Pauw & Witteman. Ze heeft al lang last van depressieve periodes. Na een opname en verschillende therapien kwam ze er bovenop.  DE depressieve periode keren wel steeds terug en de schaamte blijft.  Rianne merkt dat het beter met haar gaat doordat zo opener over haar depressie is. Ze wil depressie een gezicht geven. De mensen laten zien die het hebben. “Dat je niet de enige bent en dat je je er niet voor hoeft te schamen.”

Dat deed Rianne door de site allesgoed.org op te zetten. Op de site staan persoonlijke verhalen van verschillende mensen die een depressie meemaakten. Op dit moment staan er vier persoonlijke verhalen op, maar dat worden er vijftig. Lees het hele verhaal van Rianne op RTLnieuws.nl

 

 

“Soms gaat het slecht en soms gaat het beter. Nu gaat het goed. Heel goed zelfs. Dat heeft er ook veel mee te maken dat ik er opener over ben.”

Beste behandeling van mensen met een depressie
Psychiater Roos van Grieken  promoveert op de behandeling van mensen met een depressie. “In het AMC in Amsterdam kwamen veel mensen met een depressie die een second opinion wilden omdat hun behandeling niet werkte. Ze bleven somber.”

“Het bleek dat er bijvoorbeeld geen klik werd ervaren met de behandelaar. Of dat groepstherapie niet de gewenste behandelvorm was. Patiënten gaven aan dat er helemaal niet gevraagd werd naar wat ze zelf behulpzaam vonden.” Belangrijk daarbij is dat patiënten met een depressie vaak ook niet heel assertief zijn. “Door een depressie ben je niet zo mondig en heb je vaak weinig zelfvertrouwen”, zegt Van Grieken.

“Uit mijn onderzoek blijkt daarom dat het heel belangrijk is om als behandelaar goed te luisteren naar patiënten en regelmatig te evalueren of ze nog wel op één lijn zitten samen. Patiënten hebben vaak ideeën over wat wel of niet goed voor ze werkt. Maar daar moet je dan wel naar vragen.”

Depressie veel voorkomend in Nederland
Een depressie is een stemmingsstoornis. Er is sprake van een depressie als je bijna dagelijks, gedurende tenminste twee weken, een sombere stemming of een duidelijk verminderde interesse of plezier hebt in bijna alle activiteiten. En als je bijvoorbeeld geagiteerd en slapeloos bent en een verminderde eetlust hebt.

Depressie staat al jaren in de top vijf van hoogste ziektelast, hoogste ziektekosten en grootste veroorzakers van arbeidsverzuim.

In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen ooit te maken met een depressie. In de periode van één jaar geldt dat voor ongeveer 5 procent van de volwassenen. In absolute aantallen maken zo’n 546.500 volwassenen per jaar een depressieve episode door. Jaarlijks krijgen zo’n 135.600 volwassenen voor het eerst een depressie. Inclusief jongeren en ouderen hebben naar schatting bijna 800.000 mensen een stemmingsstoornis.

 

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 11520 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail