Depressief door slechte weerstand

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie

Overenthousiast immuunsysteem pakt ongelukkig uit

Mensen met aandoeningen waarbij het immuunsysteem voortdurend actief is, zoals reumatoïde artritis, multiple sclerose en de ziekte van Crohn, lopen een grotere kans om depressief te worden. Promovenda Floor van Heesch onderzocht of de oorzaak daarvan ligt bij het op hol geslagen immuunsysteem.

Cellen van het immuunsysteem beschermen het lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen die het lichaam binnendringen en schade aanrichten. Om dit efficiënt te kunnen doen, geven ze stofjes af (cytokinen), die zich door het hele lichaam verspreiden. Deze cytokinen komen ook in de hersenen terecht en verhogen daar mogelijk de kans op een depressie.

Floor van Heesch toont aan dat activatie van het immuunsysteem en toediening van het cytokine TNF-α leiden tot een verminderde gevoeligheid van het beloningssysteem in de hersenen. Hierdoor vermindert het vermogen om plezier te beleven en verhoogt mogelijk de kans op een depressie. Daarnaast leidt activatie van het immuunsysteem tot veranderingen in de signaaloverdracht tussen zenuwcellen in hersengebieden die zijn aangedaan bij depressieve patiënten.

Bij elkaar genomen is dit sterk bewijs voor een belangrijke rol van een geactiveerd immuunsysteem en cytokinen in het ontstaan van depressies. Bovendien onderstrepen de resultaten van dit onderzoek het belang van screening voor depressie bij patiënten met een medische aandoening waarvan bekend is dat het immuunsysteem actief is. Mogelijk kunnen in de toekomst speciale antidepressiva worden ontwikkeld voor depressieve patiënten met verhoogde cytokinewaarden in bloed.

Datum en tijd: 15/1/2014 16:15
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus: Floor van Heesch
Faculteit: Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift: Inflammation-induced depression. Studying the role of proinflammatory cytokines in anhedonia
Promotor 1: Prof. dr. B. Olivier
Copromotor 1: Dr. S.M. Korte
Copromotor 2: Dr. A.D. Kraneveld

Bron: uu.nl

Dit bericht is 4759 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail